03.09.2019
978-952-366-008-3
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-008-3
eläinlääkintä, mikrobilääkeresistenssi, hygienia, aseptiikka, eläinlääkärit, pieneläin, riskiryhmät, varotoitukset, taudinkantajat
48
Tämä opas on laadittu Suomen mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallisen toimintaohjelman konkreettisena toimenpiteenä tuomaan käytännönläheistä apua eläinlääkärien vastaanottojen hygieenisen toiminnan kehittämiseksi ja mikrobilääkeresistenssin leviämisen ehkäisemiseksi.
Kasvava mikrobilääkeresistenssi on yksi maailman suurimmista kansanterveyden uhista. Myös eläimille infektioita aiheuttavien bakteerien mikrobilääkeresistenssi lisääntyy huolestuttavasti. Mikrobilääkkeiden käytön vähentäminen hillitsee resistenssin kehittymistä ja sen lisäksi myös eläinlääkärien vastaanottojen hygieniaa parantamalla voidaan tehokkaasti ehkäistä infektioiden syntymistä ja mikrobilääkeresistenssin leviämistä.
Päivittäinen hygieeninen toiminta ja tavanomaisten varotoimien noudattaminen on tartuntojen ja infektioiden ehkäisemisen perusta. Näitä varotoimia tulee toteuttaa jokaisen potilaan kohdalla kaikkien vastaanotolla työskentelevien toimesta. Hyvä käsihygienia on hygieenisen toiminnan perusta. Asianmukaisen käsihygienian lisäksi hygieeniseen toimintaan ja tavanomaisiin varotoimiin kuuluvat aseptinen työskentely, oikeaoppinen suojainten käyttö, eritetahrojen välitön siivoaminen, pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy sekä vastaanoton siisteyden ja puhtauden ylläpito.
Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota riskipotilaiden, eli mahdollisten resistenttien bakteerien kantajien ja tarttuvaa tautia sairastavien eläinten käsittelyyn vastaanotolla. Riskipotilaan tunnistaminen, sopivan hoitotilan valitseminen ja hoidon suunnittelu vastaanotolla on tärkeää jotta vältetään tilojen kontaminoituminen ja tartunnan leviäminen niin henkilökunnan käsien, kuin ympäristön ja välineidenkin välityksellä. Tämä opas auttaa huomioimaan olennaiset tekijät erilaisten eläinlääkärivastaanottojen hygieenisten toimintatapojen suunnittelussa.
22,00 €