Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Raskaan liikenteen ajoneuvojen latausinfra : Tarveselvitys
Julkaistu

08.02.2023

ISBN

978-952-243-917-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-917-8

Asiasanat ja teemat

tieliikenne, raskas liikenne, ajoneuvot, lataus

Sivumäärä

119

Info

Työssä selvitettiin raskaan liikenteen latausinfran suunnitteluperiaatteita ja tunnistettiin latausinfran potentiaalisia sijainteja TEN-T ydin ja kattavalla tieverkolla sekä tavaraliikenteen solmupisteissä. Potentiaaliset sijainnit määritettiin kysyntälähtöisesti tunnistaen 200 ja 300 kilometrin kuljetusmatkoja. Työssä tarkasteltiin myös operointimahdollisuuksia, kuten latauspisteiden yhteiskäyttöä, oheispalveluita ja toimintamalleja.

Liikenteen sähköistyminen ja EU:n tuleva AFIR-sääntely edellyttävät raskaan liikenteen latausinfrastruktuurin kehittämistä päätieverkolla. Kalusto yleistyy toistaiseksi hitaasti, joten on tärkeä kohdentaa ja ajoittaa investoinnit kustannustehokkaasti.

Potentiaalisimmat sijainnit kohdistuivat yhtenäisinä jaksoina TEN-T ydinverkolla valtatien 4 varrelle, ja TEN-T kattavalla verkolla valtateiden 3, 5, 9 varsille. Lisäksi tunnistettiin yksittäisiä kohteita ydinverkolla 14 kpl ja kattavalla verkolla 40 kpl. Määrä vastaa melko hyvin AFIR-sääntelyn vaatimuksia. Tarkasteltu latauspooli vie tilaa sijoittelusta riippuen noin 4000 m2, joka on tilanvarauksena aika paljon, erityisesti urbaanissa ympäristössä.

Yhteiskäyttöisyys muiden käyttäjäryhmien kanssa parantaisi liiketoiminnan edellytyksiä, mutta se ei saa häiritä tai viivästyttää varsinaisen kohdekäyttäjäryhmän lataustoimintaa. Sähkösuunnittelun osalta suositellaan kantaverkon (110 kV) läheisyyteen rakentamista kustannusten alentamiseksi. Ensimmäiset kohteet tulisi toteuttaa ydinverkolle, koska sen osalta vaatimukset tulevat aikajanalla ensin vastaan. Kysyntä kasvanee vasta 2020-luvun loppupuolella.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy