Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Sosiaaliturvan monimutkaisuus : Sosiaaliturvakomitean ongelmaraportti
Julkaistu

17.01.2022

ISBN

978-952-00-8436-3

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8436-3

Asiasanat ja teemat

sosiaaliturva, sosiaaliturvajärjestelmät, etuudet, digitalisaatio, sosiaaliturvauudistus, parlamentaariset komiteat, uudistukset

Sivumäärä

32

Info

Hallintojaoston selvitys Suomen sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuuden vähentämisestä on laadittu osana parlamentaarisen Sosiaaliturvakomitean työtä. Suomen sosiaaliturvajärjestelmää pidetään yleisesti melko monimutkaisena. Etuuksia on paljon ja niiden käsitteet ja määräytymisperusteet sekä haku- ja maksuajankohdat eroavat toisistaan. Eriytymisen taustalla on osittain se, että etuudet ja palvelut on kohdennettu tiettyjen sosiaalisten riskien mukaan. Sosiaaliturvan toimeenpano kuuluu eri organisaatioille, joilla on omat asiointipalvelunsa ja käytäntönsä. Organisaatioiden yhteistyö vaatisi kehittämistä eikä tarvittava tieto kulje riittävästi niiden välillä. Sosiaaliturvaorganisaatioita tai niiden tiedonhallintaa ei tällä hetkellä ohjata organisaatiorajat ylittävin tavoittein.

Osa monimutkaisuudesta johtuu lainsäädännöstä, osa sen käytännön toimeenpanosta. Sosiaaliturvaa koskevan tiedon ymmärtäminen ja järjestelmässä toimiminen voi helpottua siltä osin kuin monimutkaisuutta pystytään vähentämään. Teknologinen kehitys tarjoaa osaltaan toimeenpanoon uusia mahdollisuuksia. Sosiaaliturvan sisältöä kehitettäessä arvioitavaksi tulevat muun muassa vaikutukset turvan kohdentumiseen. Toimeenpanoa kehitettäessä keskeisiä kysymyksiä ovat eri organisaatioiden yhteistyön koordinointi, asiakaslähtöisyyden kehittäminen sekä tiedonkulun ja tietosuojan kysymykset.

Hinta

19,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy