Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Uusien vektorivälitteisten tautien mahdollinen saapuminen Suomeen ilmastonmuutoksen ja ihmisten liikkuvuuden kylkiäisinä
Julkaistu

25.05.2021

ISBN

978-952-00-5402-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5402-1

Asiasanat ja teemat

ilmastonmuutokset, tartuntataudit, ihmisten ja tavaroiden liikkuvuus, vektorivälitteiset sairaudet

Sivumäärä

171

Info

Tässä selvityksessä on käsitelty 50 patogeenia vektoreineen. Se perustuu lähes seitsemänsataan tieteelliseen julkaisuun. Ihmisen kasvava liikkuvuus tuovat patogeeneja nopeasti pitkiä matkoja. Lemmikkien pito ja niiden kuljetukset voivat myös olla uhka ihmisten terveydelle. Vaatetäi on palannut Suomeen ja sen mukana myös vaatetäiden välittämien tautien uhka. Ilmaston muuttuminen luo uusia olosuhteita myös vektorivälitteisille taudeille.

Aasian tiikerihyttynen on tärkein Euroopan uusista hyttyslajeista. Tiikerihyttynen voi selvitä talvesta sopivassa mikroilmastossa. Uusia puutiaislajeja voi myös saapua, joko ihmisen toimesta tai muuttolintujen mukana.

Suomessa tärkeät arbovirukset ovat hyttysten tai puutiaisten levittämiä. Suomessa esiintyy pogostan tautia sekä puutiaisenenkefaliittia. Useat bakteerit ovat myös hyönteisten tai puutiaisten levittämiä. Suomessa esiintyy kotoperäisenä hyttysten välittämä jänisrutto ja puutiaisten välittämä borrelioosi. Kotoperäinen malaria on hävinnyt Suomesta. Välittäjänä toimiva horkkahyttynen on yleinen koko maassa.

Hyönteisiä vektoreina käyttävät ja ihmisissä loisivat sukkulamadot ovat harvinaisia Suomessa. Ne voivat yleistyä tulevaisuudessa. Hyönteisten syömisen kautta tarttuvat patogeenit ovat mahdollinen uhka Suomessa.

Hinta

49,50 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy