Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Liikenteen verotuksen uudistamista selvittävän työryhmän loppuraportti
Julkaistu

18.05.2021

ISBN

978-952-367-521-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-521-6

Asiasanat ja teemat

verotus, liikenne, autoilu, päästöt, energiaverotus

Sivumäärä

249

Info

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on selvittänyt liikenteen verotuksen uudistamistarpeita 1.9.2019-19.5.2021.

Tässä loppuraportissa liikenteen verotusta tarkastellaan kokonaisuutena päästövähennysten sekä veropohjan turvaamisen kannalta. Loppuraportti keskittyy pääasiassa tieliikenteeseen sekä siihen suoraan kohdistuviin nykyisiin tai mahdollisiin uusiin veroihin, sillä tältä osin mahdollisuudet vaikuttaa päästöihin ovat todennäköisesti merkittävimmät.

Työryhmä on tarkastellut liikenteen veroja ja sitä, miten Suomen nykyistä verorakennetta voitaisiin parantaa. Työryhmä on arvioinut, että nykyinen liikenteen verotuksen päästöohjaus on voimakasta ja toimivaa mutta se ei ole kaikilta osin täysin kustannustehokasta. Verotuksen päästöohjausta voitaisiin parantaa muun muassa nykyisten liikenteen verojen välistä painopistettä muuttamalla ja vero-ohjausta heikentäviä verotukia poistamalla. Työryhmä on myös arvioinut, miten liikenteen päästöohjausta tulisi ylläpitää sekä kehittää ja miten verotuloja voitaisiin turvata pitkällä aikavälillä.

Kustannustehokkaiden päästövähennysten aikaansaamisen ohella toimenpidevaihtoehtojen arvioinnissa työryhmä on kiinnittänyt huomiota siihen, että vaikutuksia tarkastellaan vero-ohjauksen alueellisen kohdentumisen ja tulonjakovaikutusten näkökulmasta sekä elinkeinoelämän kustannusten kannalta.

Hinta

64,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy