Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Turvallisuuden tilannekuva kuntien palvelutuotannossa ja valtuustoissa : KuntaTurva-hankkeen loppuraportti, osa 2
Julkaistu

27.01.2021

ISBN

978-952-383-077-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-077-6

Asiasanat ja teemat

tutkimus, tutkimustoiminta, turvallisuus, tilannekuva, kunnat, palvelutuotanto, kunnanvaltuustot

Sivumäärä

103

Info

Tutkimuksen tehtävänä on muodostaa turvallisuuden tilannekuva kuntien palvelutuotannossa ja valtuustoissa. Tässä osaraportissa tarkastellaan uhka- ja väkivaltatilanteiden yleisyyttä ja vakavuutta kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon, sosiaalitoimen, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen palveluissa. Lisäksi tutkimuskohteena on kunnanvaltuustojen kokousten turvallisuus ja valtuutettujen kokemat uhka- ja väkivaltatilanteet. Tutkimus perustuu laajaan dokumenttianalyysiin alan tutkimuksesta ja tilastoaineistoista sekä kahteen haastatteluaineistoon.

Tutkimuksen mukaan turvallisuuden tilannekuva on valtakunnallisesti ja pääsääntöisesti hyvä. Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat kuitenkin sekä lisääntyneet kaikilla aloilla että muuttuneet luonteeltaan vakavammiksi, etenkin suurten kaupunkien palvelutuotannossa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, sosiaalitoimen ja opetustoimen yksiköissä ja organisaatioissa. Kunnanvaltuustojen kokousten ja valtuutettujen kokeman turvallisuuden osalta tilanne on erittäin hyvä. Kunnallisten turvatarkastusten ja turvallisuustarkastusten mahdollistamista pidetään tärkeänä erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa.

Turvatarkastusten ja muiden valvontamenetelmien kehittämisessä tulisi harkita älyteknologian uusia mahdollisuuksia. Ennakoivaa turvallisuus- ja valmiussuunnittelua ja koordinoitua tilannekuvatyötä tulisi lisätä palvelutuotannon organisaatioiden ja päätöksenteon turvallisuuden johtamisessa, ja turvallisuuden eri osa-alueita kunnissa tulisi integroida ns. adaptiiviseksi turvallisuuden johtamisjärjestelmäksi.

Hinta

36,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy