Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Kaupan toimialan tulevaisuusselonteon kirjallisen kuulemisen yhteenveto
Julkaistu

15.10.2020

ISBN

978-952-327-529-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-529-4

Asiasanat ja teemat

yritykset, elinkeinot, kauppa, tulevaisuusselonteko, selonteko, toimiala, muutoskehitys

Sivumäärä

116

Info

Työ- ja elinkeinoministeriö toteutti kirjallisen kuulemisen osana kaupan toimialan tulevaisuusselonteon laadintaa.

Lausuntojen perusteella kaupan toimialan tulevaisuusselonteon sisältökokonaisuuksiksi nousivat 1) digitalisaatio, 2) yritysvastuu, kestävä kauppa ja ilmastonmuutos, 3) kuluttajakäyttäytymisen muutos, 4) aluekehittäminen ja huoltovarmuus, 5) työvoima, osaaminen ja koulutus sekä 6) kilpailullisuus, sääntelyn sujuvoittaminen ja yrittäjyyden edistäminen. Vastausten mukaan kaupan alan rakennemuutosta vievät keskeisimmin eteenpäin digitalisaatio, yritysvastuu, osaamisen- ja koulutuksen muutokset sekä työvoiman saatavuus.

Lausuntojen mukaan koronaviruspandemia taikka sen kaltaiset yllättävästi toimialaa merkittävästi ravistelevat muutostilanteet vaikuttavat kuluttajakäyttäytymisen muutoksiin, kaupan toimialan ja kuljetuspalvelujen uusiutumiseen sekä logistisiin toimitusketjuihin ja tuotteiden saatavuuteen. Esille nousivat myös kaupan alan arvostuksen ja merkityksen ymmärryksen kasvu sekä huoltovarmuuden-, omavaraisuuden- ja etukäteisvarautumisen merkitykset.

Vastaajien mukaan valtio voisi tukea kaupan rakenteiden kestävyyttä ennakoivasti etukäteisvarautumisella muutostilanteisiin, kaupan kilpailukyvystä ja kilpailun toimivuudesta huolehtimisella sekä sääntelyn sujuvoittamisella ja työmarkkinoiden jouston lisäämisellä. Esille nousivat myös koulutuksen, jatkuvan oppimisen ja TKI-toiminnan tukeminen sekä huoltovarmuus ja kotimainen valmistus.

Työ- ja elinkeinoministeriön yhteyshenkilö: Neuvotteleva virkamies Natalia Härkin, puh +358 29 504 7168

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy