Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Pk-toimialabarometri : Liike-elämän palvelut, syksy 2019
Julkaistu

31.01.2020

ISBN

URN

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202001314081

Asiasanat ja teemat

liike-elämän palvelut, pk-toimialabarometri, yritykset, aluekehitys

Sivumäärä

28

Info

Pk-yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat heikentyneet kevään 2019 tilanteesta. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +10, kun se keväällä oli +14. Liike-elämän palveluiden toimialaa edustavien pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat koko maata ja vertailutoimialoja paremmat. Liike-elämän palveluiden toimialalla suhdannenäkymät henkilökunnan määrän osalta ovat myös koko maata paremmat, mutta jäävät hieman vuoden takaisesta. Saldoluku on nyt +18, kun se syksyllä 2018 oli +22. Liike-elämän palveluiden toimialalla on myös aiempaan tapaan eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (37 %). Yrityksensä toiminnan loppumista ennakoi koko maan tavoin 4 % alan vastanneista. Investoinnit ovat pk-yrityksissä eniten toteutettuja uusiutumiseen liittyviä toimia. Koko maassa ja liike-elämän palveluiden toimialalla toiseksi eniten on panostettu henkilöstön koulutukseen.

Liike-elämän palveluita edustavissa pk-yrityksissä työvoiman saatavuus nähdään viime syksyn tapaan pahimpana kehittämisesteenä. Liike-elämän palveluita edustavissa pk-yrityksissä vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla on tämän syksyn otoksessa vajaalla kolmasosalla. Suoraa palvelujen vientiä on näistä seitsemällä kymmenestä ja suoraa tavaroiden vientiä joka viidennellä.

Hinta

18,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy