Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Raskaiden aseiden ja räjäytysten melun arviointi
Julkaistu

01.09.2018

ISBN

978-952-11-4801-9

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-11-4801-9

Asiasanat ja teemat

melu, ääni, raskaat aseet, räjäytykset, ampuma- ja harjoitusalueet, melumittaus, melumallinnus

Sivumäärä

49

Info

Raskaiden aseiden ja räjäytysten melu eroaa monin tavoin muusta ympäristömelusta. Ampuma- ja harjoitusalueiden toiminnan tuottamassa melussa on useita erityispiirteitä, jotka lisäävät melun häiritsevyyttä. Ampuma- ja harjoitusalueilla on toimintaa vain ajoittain. Melu on äkillistä, hyvin lyhytaikaista ja hetkellisesti voimakasta. Se on myös pienitaajuista, minkä vuoksi ääni vaimenee edetessään tavanomaista ympäristömelua vähemmän. Melun voimakkuus altistuvissa kohteissa vaihtelee huomattavasti sääoloista riippuen. Ohjeessa esitetään menettelytavat raskaiden aseiden ja räjäytysten melun mallintamiseksi. Mallilaskennan tuloksena saadaan melutason kartta kaikkialla ampuma- ja harjoitusalueen ympärillä. Ohjeen mukaan mallinnus on meluselvityksen pääasiallinen ja yleensä yksinään riittävä menetelmä. Ohje kattaa kaikki melun arvioinnin ja selvitysten osa-alueet: käytettävät melutasosuureet, melun mallilaskennan, melupäästö- ja melutasomittaukset sekä melualueiden määrittämisen. Mallintamalla lasketaan meluvyöhykkeet, laskennan lähtöarvoja varten tarvitaan melulähteiden melupäästömittauksia, melutasomittaukset altistuvissa kohteissa voivat tarjota lisätietoja ja lopuksi mallinnetuista meluvyöhykkeistä muodostetaan melun ohjearvoa vastaava melualue. Ohje korvaa Puolustusvoimien aikaisemman suositusarvo-ohjeen.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy