Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023
Julkaistu

25.05.2023

ISBN

978-952-327-830-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-830-1

Asiasanat ja teemat

alueet, aluekehitys, ennakointi, työllisyys, elinkeinoelämä, alueelliset kehitysnäkymät

Sivumäärä

216

Info

Alueelliset kehitysnäkymät 1/2023 on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsauksen arviot on tuotettu kuluvan vuoden huhtikuussa.

Alueilla on eletty viimeiset kolme vuotta epävarmuudessa ja erilaisten uhkien varjossa. Alueiden talouden ja työllisyyden arvioissa näkyvät riskeinä globaali epävarmuus, kohonnut korkotaso, kustannusten nousu ja työvoiman saatavuuden haasteet. Osa alueista ennakoi kasvun hidastumista, mutta osa alueista näkee jo orastavia positiivisia merkkejä tulevaisuudesta mm. vihreään siirtymän investointeihin liittyen. Alueiden, toimialojen ja yritysten välillä on kuitenkin suuriakin eroja tulevaisuuden näkymissä.

Venäjän jo toista vuotta jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa epävarmuutta kansainväliseen talouteen ja vaikeuttaa monen yrityksen ja toimialan toimintaa. Alueiden arvioiden mukaan yritykset ovat osoittaneet merkittävää sopeutumiskykyä, ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset ovat jääneet pelättyä vähäisimmiksi. Suomen Nato-jäsenyyden nähdään vakauttavan myös taloudellista toimintaympäristöä.

Työvoiman saatavuuden haasteet jatkavat pahenemistaan ja työvoimapulasta kärsitään eri puolilla maata. Sosiaali- ja terveysalan työvoimapulasta on kerrottu jo pitkään, mutta ongelmia on myös teollisuudessa, maataloudessa, palvelualoilla ja rakentamisessa.

Hinta

53,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy