Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Tutkimus yritystietojen läpinäkyvyyden ja julkisuuden lisäämisestä harmaan talouden torjunnan keinona
Julkaistu

25.01.2023

ISBN

978-952-327-593-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-593-5

Asiasanat ja teemat

yritykset, harmaa talous, työelämä, laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä, yleisöjulkisuus, yritys- ja yhteisötietojärjestelmä, YTJ, tilaajavastuulaki

Sivumäärä

44

Info

Tutkimuksessa selvitetään, miten yritystietojen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisäämällä harmaata taloutta voidaan torjua nykyistä paremmin. Tutkimus käsittelee myös niin sanotun tilaajavastuulain kehittämistä.

Tutkimuksessa haastateltiin eri viranomaisia, työmarkkinajärjestöjä, yrittäjäjärjestöä sekä tietoja hallinnoivia lakisääteistä tehtävää hoitavia tahoja, kuten työeläkevakuuttajia. Tutkimuksen osana on myös laaja yrityksille suunnattu kysely harmaan talouden torjunnan kannalta merkityksellisistä yritystiedoista.

Tutkimuksen perusteella esitetään, että Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämän yritystietojärjestelmän (YTJ) kautta pystyisi tarkistamaan nykyistä helpommin ja maksuttomasti työeläkevakuuttamista, työtapaturma- ja ammattitautivakuuttamista ja työttömyysvakuuttamista koskevat voimassaolotiedot, ulosoton varattomuustiedon, liiketoimintakieltoa koskevan tiedon sekä tullivelkatiedon.

Tietojen näyttäminen julkisessa YTJ-rekisterissä helpottaisi myös yrittäjille suunnatun kyselyn perusteella yrityksille asetettua selvitysvelvollisuutta liikekumppanin taloudellisesta tilanteesta ja siten vähentäisi osaltaan harmaata taloutta.

Tutkimuksen perusteella tilaajavastuulain muuttaminen ei ole edellytys yleisöjulkisuuden lisäämiselle, vaan se voitaisiin tehdä itsenäisesti riippumatta tilaajavastuulain muutoksista.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy