Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Rikoksentorjunta ja hyvinvointivaltion muutos : Selvityshenkilön arviot ja ehdotukset kansallisen rikoksentorjunnan uudistamistarpeista
Julkaistu

14.01.2022

ISBN

978-952-259-928-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-928-5

Asiasanat ja teemat

rikoksentorjunta, turvallisuus, ennaltaehkäisy, hyvinvointivaltio, uudelleenorganisointi, järjestämistapa, rikosten ehkäiseminen

Sivumäärä

116

Info

Oikeusministeriö on 14.7.2021 tehdyllä asettamispäätöksellä (VN/18697/2021) asettanut valtiotieteiden tohtori Olavi Kaukosen selvityshenkilöksi arvioimaan kansallisen rikoksentorjuntatyön organisointia ja uudistamistarpeita.

Tässä selvityksessä etsitään vastauksia siihen, miten rikoksentorjunta tulisi kansallisesti organisoida ja miten sitä olisi mahdollista uudistaa, jotta työ olisi kokonaisyhteiskunnallisesti vaikuttavaa yhteiskunnan muuttuessa.

Rikoksentorjunnalla on Suomessa vankka sisällöllinen ja tiedollinen pohja, joka voidaan organisoida nykyistä tuloksellisemmin ottamalla huomioon poliittisen ohjauksen muutokset ja yhteiskunnan keskeiset kehitystrendit. Selvityksessä on esitetty kolme kehittämisvaihtoehtoa, joista ensimmäinen korostaa rikoksentorjunnan yhteistoiminnallista kehittämistä sopimus- ja neuvottelumenettelyitä hyödyntäen alueellisesti ja paikallisesti. Toinen kehityslinja korostaa oikeushallinnon sisäisen strategialähtöisen johtamisen merkitystä, ja kolmas – tämän selvityksen perusteella yhteiskunnallisesti vaikuttavimmaksi arvioitu – valtioneuvostolähtöistä rikoksentorjunnan tehtävien ja rakenteen uudistamista. Esitetyt vaihtoehdot eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois.

Esityksissä lähdetään kolmannen vaihtoehdon pohjalta ja korostetaan rikoksentorjunnan toiminnallista organisointia osana hallitusohjelmaa ja oikeusministeriön tiedolla johtamisen strategiaa. Valtioneuvoston asetusta rikoksentorjuntaneuvostosta esitetään uudistettavaksi sisällöllisesti ja rakenteellisesti ajan haasteita vastaavaksi. Neuvoston kokoonpano, tavoitteet ja toimintaedellytykset esitetään vahvistettaviksi valtioneuvoston periaatepäätöksin koko vaalikauden mittaisiksi.

Raportti on toimitettu oikeusministeriöön 23.12.2021.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy