Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Eurooppalaiset hallintojärjestelmät vertailussa
Julkaistu

20.09.2016

ISBN

978-952-287-287-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-287-6

Asiasanat ja teemat

tutkimus, aluehallinto, valtionhallinto, Eurooppa, tutkmustoiminta, rakenne, paikallishallinto

Sivumäärä

79

Info

Raportissa tarkastellaan kahdeksan EU-maan hallintojärjestelmiä kokonaisuudessaan, sekä tarkemmin valtio¬neuvostotason alaista virastorakennetta. Selvityksessä vertaillaan mm. valtionhallinnon virasto¬rakenteen muutosmekanismeja, virastorakennetta sekä valtionhallinnon jakautumista hierarkkisiin tasoihin.

Selvityksen kohdemaat ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Iso-Britannia, Alankomaat, Viro, Kroatia ja Portugali. Tuloksia analysoidaan suhteessa Suomen hallintoon ja sen kehittämiseen. Selvitys perustuu tutkimus¬kirjallisuuteen, dokumenttiaineistoihin sekä asiantuntijahaastatteluihin.

Hallintojärjestelmät vaihtelevat merkittävästi tarkastelumaiden välillä. Vertailu päätyy viiteen johto-päätökseen:

1. Valtion virastorakenteen muuttaminen on hankalampaa Suomessa kuin muissa Pohjois-maissa, koska useimpien virastojen asemasta säädetään lailla, muissa Pohjoismaissa asetuksella tai ministeriön päätöksellä.

2. Erillisvirastojen lukumäärä on vähentynyt tuntuvasti kaikissa tarkastelumaissa.

3. Valtion paikallis- ja aluehallinto on voimakkaan muutoksen alaisena.

4. Valtionhallinnon uudistuksissa trendinä on siirtyminen itsenäisistä valtion paikallis- ja alue-hallintoviranomaisista kohti valtakunnallisia virastoja, jotka itse päättävät omasta paikallis- ja alueorganisaatiostaan.

5. Ministeriö- ja sektorijako ohjaa virastorakennetta voimakkaasti. Monialaiset virastot ovat poikkeuksia tarkastelumaissa.

Hinta

32,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy