Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Työolobarometri 2022
Julkaistu

15.03.2023

ISBN

978-952-327-786-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-786-1

Asiasanat ja teemat

työelämä, työ, työolot, survey-tutkimus, palkansaajat, työelämä, työ

Sivumäärä

107

Info

Työolobarometri mittaa palkansaajien kokemaa työelämän laatua. Tutkimus on tehty vuodesta 1992 saakka joka vuosi. Viime vuosien kriiseistä ja työelämässä tapahtuneista muutoksista huolimatta työelämän laatu on säilynyt melko hyvänä.

Syksyllä 2022 palkansaajien näkemykset omasta asemasta työmarkkinoilla olivat pääosin myönteisiä. Digitaaliset sovellukset ja ylipäänsä tekniset laitteet ovat läpäisseet työelämän ja etätyön tekemisestä on tullut arkista niissä töissä, joissa se on mahdollista. Palkansaajia kannustetaan jatkuvaan oppimiseen työssä, mutta osaamisen kehittäminen työssä jakaantuu hyvin epätasaisesti eri palkansaajaryhmien kesken.

Fyysisesti raskaaksi työnsä kokivat muita useammin nuorimmat ja vanhimmat palkansaajat sekä työntekijäammateissa toimivat. Henkisesti raskaaksi työnsä kokivat etenkin toimihenkilöt sekä kuntien palkansaajat.

Palkansaajista suurin osa koki työssään ainakin joskus olevansa innostunut, täynnä energiaa ja uppoutuvansa työhön. Yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen tunteita oli runsaalla puolella palkansaajista ja työnsä merkitykselliseksi koki jopa 85 prosenttia vastaajista. Yhdessä tekemisen ja merkityksellisyyden tuntemukset ovat yleisiä etenkin kunta-alalla.

Vaikutusmahdollisuudet ovat korona-ajan jälkeen nousussa kaikilla barometrin mittaamilla osa-alueilla: työtahtiin, työtehtäviin, työnteon paikkoihin, työpaikan toiminnan kehittämiseen sekä töiden jakoon vaikuttamisessa.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy