Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Valtionhallinnon virkamiesetiikan ja -moraalin tila : Kansalaiskyselyn tulokset 2022
Julkaistu

24.01.2023

ISBN

978-952-367-249-9

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-249-9

Asiasanat ja teemat

arvot, etiikka, korruptio, virkamiehet, hallintopolitiikka, hallintopolitiikka

Sivumäärä

86

Info

Kyselytutkimuksen kohteena olivat kansalaisten mielipiteet valtionhallinnon arvojen tärkeydestä ja toteutumisesta virkamiesten toiminnassa. Tutkimus toteutettiin Kantarin Forum-paneelissa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 018 henkilöä, jotka edustavat maamme 15–79-vuotiasta väestöä.

Kun arvot listataan tärkeysjärjestyksessä, kärkeen nousevat erittäin tärkeinä pidetyt asiantuntemus, luottamus, puolueettomuus ja riippumattomuus, laillisuusperiaate ja vastuullisuus, toiminnan avoimuus, tasa-arvo sekä palveluperiaate. Arvojen tärkeys on samalla tasolla kuin vuonna 2016. Toiminnan taloudellisuutta pidetään nyt hieman tärkeämpänä kuin aikaisemmin. Kysyttäessä toteutuvatko jotkut valtionhallinnon arvoista niin hyvin, että niistä tuntee suomalaisena ylpeyttä, muita korkeammalle arvioissa nousevat laillisuusperiaate ja vastuullisuus.

Kansalaisten mielestä pikaisia toimenpiteitä vaatisivat muita useammin avoimuus, puolueettomuus ja riippumattomuus sekä nyt myös taloudellisuus. Vuoteen 2016 verrattuna kansalaisten huoli avoimuudesta ja luottamuksesta on vähentynyt, mutta huolta koetaan selvästi aikaisempaa enemmän toiminnan taloudellisuudesta ja jossain määrin toiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.

Enemmistö suomalaisista (62 %) pitää valtionhallintoa ja sen virkamiesten toimintaa oman luottamuksensa arvoisena. Epäluottamusta kokevien osuus on vähentynyt hieman vuodesta 2016.

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy