Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Lasten mielipiteitä julkisten varojen käytöstä : Kysely 10–17-vuotiaille
Julkaistu

16.11.2022

ISBN

978-952-367-089-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-089-1

Asiasanat ja teemat

talouspolitiikka, lapsen oikeudet, lapsipolitiikka, osallisuus, osallistaminen, julkinen talous

Sivumäärä

60

Info

Valtiovarainministeriö koordinoi kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman toimenpiteen 25, jonka selvityshankkeessa tarkasteltiin kuntien ja hyvinvointialueiden toteumatietojen seurannan ja raportoinnin kehittämistä sekä niiden oman lapsibudjetointityön vahvistamista.

Osana hanketta 10–17-vuotiaille lapsille tehtiin sähköinen kysely, jossa kysyttiin lasten mielipiteitä julkisten varojen käytöstä valtiolla, kunnissa ja jatkossa myös hyvinvointialueilla. Kysely oli avoinna 2.–20.5.2022. Kyselyyn tuli lähes 7 000 vastausta. Kyselyyn vastattiin täysin anonyymisti, joten vastaajien henkilöllisyyttä ei ole voitu todentaa.

Lasten mielestä julkista rahoitusta pitäisi ohjata enemmän harrastuksiin ja vapaa-aikaan, kouluun ja oppimiseen sekä terveyteen ja hyvinvointiin. Vastaajien runsas määrä kertoo siitä, että lapset haluavat osallistua ja heillä on mielipiteitä talouteen liittyvistä teemoista.

Vastaukset antavat tietoa kansanedustajille, aluevaltuutetuille ja kunnanvaltuutetuille siitä, mihin asioihin lapset kohdentaisivat julkista rahoitusta. Myös valtionhallinnon, hyvinvointialueiden ja kuntien viranhaltijat voivat hyödyntää lasten vastauksia esimerkiksi osana lapsivaikutusten arviointia. Vastausten suuri määrä kannustaa lapsivaikutusten arvioinnin yhteydessä kysymään lapsilta näkemyksiä ja mielipiteitä, kun päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy