Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Lääkkeiden vähittäisjakelu ja apteekkijärjestelmät Euroopassa. Selvitys Suomesta ja kymmenestä muusta Euroopan maasta
Julkaistu

10.11.2022

ISBN

978-952-00-5415-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5415-1

Asiasanat ja teemat

apteekit, lainsäädäntö, lääkepolitiikka, Eurooppa, apteekkipalveluiden saatavuus, lääkkeiden vähittäisjakelu

Sivumäärä

270

Info

Selvityksessä on tarkasteltu lääkkeiden vähittäisjakelua ja apteekkijärjestelmiä 10 Euroopan maassa ja vertailtu niitä Suomeen. Osa-alueet, joita apteekkijärjestelmistä selvitettiin, olivat apteekkien omistajuus, henkilökuntarakenne, aukioloajat, tuotevalikoima, lääke-neuvonta, apteekkien palvelut ja näihin liittyvä lainsäädäntö. Lisäksi vertailtiin lääkkeiden myyntikanavia ja -paikkoja sekä päivitettiin aiempi kirjallisuuskatsaus apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen vaikutuksista Euroopassa. Aineisto kerättiin systemaattisella kirjallisuushaulla, viranomaiskyselyllä ja täydentävällä tiedonhaulla. Mukaan valitut maat olivat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Iso-Britannia, Portugali, Ranska, Saksa ja Viro.

Tarkastellut maat erosivat sen suhteen, miten säänneltyä apteekkitoiminta niissä on, sillä lääkkeiden vähittäisjakelun järjestäminen on kansallisen lainsäädännön piirissä. Merkittävimmät erot liittyivät apteekkien omistajuuteen ja lääkkeiden sallittuihin myyntikanaviin. Osassa maista apteekin voi omistaa lähes kuka vain, mutta proviisorin tulee silti vastata toiminnasta. Viidessä maassa rahoitettiin vähintään yhtä apteekkien tarjoamaa rationaalisen lääkehoidon palvelua. Sääntelyä purkaneissa maissa sääntelyä oli vapautettu useilla tarkastelluilla osa-alueilla, mutta siitä huolimatta apteekkitoiminta on yhä monelta osin säänneltyä.

Hinta

75,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy