Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
E-aineistojen kirjastokäytön korvaamista koskeva selvitys
Julkaistu

19.10.2022

ISBN

978-952-263-793-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-793-2

Asiasanat ja teemat

tekijänoikeus, e-kirjat, e-äänikirjat, tekijänoikeuslaki

Sivumäärä

77

Info

Selvityshenkilö ehdottaa nykyistä lainauskorvausjärjestelmää laajennettavaksi koskemaan yleisistä kirjastoista tapahtuvaa e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainausta.

Selvityksessä katsotaan, että erityiselle e-aineistojen kirjastokäytön korvausjärjestelylle on ­tarvetta, sillä korvauskysymystä ei voida ratkaista tekijöiden ja kustantajien välisin sopimuksin. Korvausoikeus olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa laajentamalla nykyisen lainauskorvausjärjestelmän soveltamisalaa, jolloin kustannuksista vastaisi valtio. Lainauskorvausjärjestelmä tukee kirjastojen yleishyödyllisiä tarpeita palvelevaa vastikkeetonta lainaustoimintaa sekä ­turvaa osaltaan tekijöiden taloudellisen toiminnan edellytyksiä. Lainauskorvausjärjestelmän soveltamisalan laajentaminen ehdotetaan tehtäväksi tekijänoikeuslakiin lisättävällä uudella säännöksellä.

Kirjojen lainaus on kirjojen ja lukuaikapalvelujen myynnin lisäksi keskeinen kirjojen jakelutapa. Lainauskorvaukset painettujen kirjojen lainauksesta ovat muodostaneet noin 30 prosenttia kirjailijoiden kirjallisesta työstä ja kääntäjien kirjallisesta käännöstyöstä saamista tuloista.

Yleisten kirjastojen keskeisten lakisääteisten tehtävien kannalta on tärkeätä, että ne saisivat kokoelmiinsa uutuuskirjoja myös e-formaateissa voidakseen ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa ja edistää tällä tavoin lukemista ja kirjallisuutta. E-lainauskorvauksen toivotaan osaltaan poistavan e-kirjojen ja e-äänikirjojen saatavuuden esteitä kirjastoissa. E-lainauskorvausta ei ehdoteta maksettavaksi äänikirjojen lukijoille.

Korkeakoulukirjastojen kirjastojen osalta riittäviä tietoja e-lainauksesta ja niiden kohteena olevista aineistoista ei ole ollut saatavilla. Lisäksi on teknisiä kysymyksiä, jotka edellyttävät lisäselvityksiä.

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy