Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Selvitys liikkuvuusavustuksen vaikuttavuudesta ja kehittämistarpeista
Julkaistu

17.05.2022

ISBN

978-952-00-8691-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8691-6

Asiasanat ja teemat

työvoiman alueellinen liikkuvuus, vaikuttavuus, toimivuus, kehittämistarpeet, liikkuvuusavustus, KELA, TE-palvelut, työttömyyskassat

Sivumäärä

56

Info

Liikkuvuusavustus on tuki liikkumiseen oman työssäkäyntialueen ulkopuolelle tai muuttamiseen lähemmäs työpaikkaa. Alkuvuodesta 2022 toteutetussa selvityksessä on tuotettu tietoa liikkuvuusavustuksen vaikuttavuudesta ja toimivuudesta sekä laadittu kehittämissuosituksia liikkuvuusavustuksen vaikuttavuuden kehittämiseksi.

Selvityksen havaintojen mukaan nykyinen liikkuvuusavustuksen toimeenpano on pääosin toimivaa ja liikkuvuusavustus on lainsäädännön ja sen soveltamisen kannalta toimiva. Kehittämistarpeet liittyvät erityisesti viestinnän selkeyttämiseen asiakkaiden suuntaan, jotta avustuksen myöntöehdot tulisivat mahdollisimman yksiselitteisiksi asiakkaille. Lisäksi avutuksen toimeenpanoa on syytä kehittää ja tehostaa.

Liikkuvuusavustus on toistaiseksi jäänyt hyvin vähäisesti käytetyksi etuudeksi. Keskeisin syy tälle on, että avustusta ei tunneta työnhakijoiden keskuudessa. Avustusta ei osata ottaa huomioon työtä haettaessa, vaikka siitä sita voisi olla laajemmin hyötyä työtä haettaessa. Tunnettuutta on syytä lisätä työttömien työnhakijoiden kohdalla.

Liikkuvuusavustusta hyödyntäneiden henkilöiden työllisyys on parantunut avustusjakson jälkeen. Tulorekisteritietoihin perustuvan analyysin mukaan liikkuvuusavustusta käyttäneiden työllisyys on avustusjakson jälkeen selvästi parantunut avustusjaksoa edeltäneeseen aikaan.

Keskeisiä keinoja parantaa liikkuvuusavustuksen vaikuttavuutta ovat liikkuvuusavustuksen profiilin nostaminen työnhakijoiden asiakasprosessissa TEtoimistossa sekä liikkuvuusavustuksen vahvempi markkinointi kohdennetusti erityisille työnhakijaryhmille sekä avustuksen markkinoinnin lisääminen työvoimapulasta kärsivillä alueilla.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy