Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022
Julkaistu

10.05.2022

ISBN

978-952-327-831-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-831-8

Asiasanat ja teemat

alueet, aluekehitys, ennakointi, työllisyys, elinkeinoelämä, alueelliset kehitysnäkymät

Sivumäärä

166

Info

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022 on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuun 2022 aikana.

Katsaus laadittiin poikkeuksellisessa tilanteessa. Koronakriisistä toipuminen oli jo hyvässä vauhdissa, kunnes Venäjän hyökkäys Ukrainaan loi uuden globaalin kriisin ja muutti tilannetta olennaisesti. Sodalla ja siihen liittyvillä pakotteilla on sekä välittömiä että välillisiä vaikutuksia alueiden talouteen ja työllisyyteen. Yleisten taloutta ja työllisyyttä koskevien arviointien lisäksi katsauksessa on nostettu esiin Ukrainassa käytävän sodan jo havaittuja sekä arvioituja vaikutuksia alueille, vaikkei kaikkia niitä tai niiden merkityksiä olekaan vielä mahdollista täysin tunnistaa.

Samantyyppiset teemat nousevat esille eri puolilla maata. Samalla kun työvoiman kysyntä on ollut ennätyksellisen vilkasta koronakriisin jälkeen, ovat työvoiman saatavuuden haasteet jatkaneet vaikeutumistaan. Nyt, sodan alettua, myös kustannusten nousu on alkanut huolestuttaa ja ennakointi vaikeutunut entisestään. Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa kauppaa käyviä yrityksiä on joutunut keskeyttämään toimintansa näissä maissa ja etsimään korvaavia markkinoita ja/tai raaka-aineita. Myös kausityövoiman saamisen vaikeutuminen sodan takia nähdään akuuttina haasteena usealla alueella.

Yleisesti nähdään, että sodasta aiheutuvat ongelmat ovat monin osin vasta edessäpäin ja suorat vaikutukset näyttäytyvät energian ja raaka-aineiden hintojen nousuna sekä saatavuusongelmina. Ensivaiheessa suoria vaikutuksia näyttäisi kohdistuvan varsinkin Kaakkois- ja Itä-Suomen maakuntiin, joissa yhteydet Venäjälle ovat tärkeä osa aluetaloutta. Vaikka sodan vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen ja värittävät keskustelua taloudesta, on hyvä huomioida, että alueilla on monin tavoin hyvä kehitysvaihe menossa ja työllisyys kohenee edelleen.

Hinta

49,50 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy