Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Selvitys katsomusaineiden opetuksen nykytilasta ja uudistamistarpeista
Julkaistu

21.04.2022

ISBN

978-952-263-775-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-775-8

Asiasanat ja teemat

uskonto (uskominen), elämänkatsomustieto, perusopetus, lukiokoulutus, koulutus, katsomusaineiden opetus

Sivumäärä

253

Info

Selvityshenkilöiden tehtävänä on ollut tuottaa katsomusaineiden opetuksen nykytilan kuvaus ja kartoittaa tämän opetuksen uudistamistarpeita perusopetuksessa ja lukiossa. Lisäksi selvityksessä esitellään kansainvälistä vertailutietoa katsomusaineiden opetuksesta erityisesti Pohjoismaista ja muualta Euroopasta. Selvityksessä tehdään ehdotus aikuisten perusopetuksen (perusopetuslaki 46 §) uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen järjestämiseen liittyvistä muutostarpeista. Lisäksi tarjotaan perustellut esitykset katsomusaineiden uudistamistarpeista, vaihtoehtoisista toteuttamistavoista sekä esitysten vaikutuksista.

Selvityksen perusteella voidaan todeta, että nykymuotoisessa katsomusaineiden opetuksessa on merkittäviä ansioita, mutta myös varteenotettavia ongelmakohtia, joista osa koskee oppijoiden yhdenvertaisuutta. Katsomukselliset ja tulevat demografiset muutokset asettavat myös entistä suurempia haasteita nykyiselle jäsenyyteen pohjaavalle ja useisiin oppimääriin ja kahteen oppiaineeseen jakautuvalle katsomusaineiden opetuksen mallille. Selvityksen perusteella ehdotetaan useita erilaisia toimia katsomusaineiden nykytilan ongelmakohtien ratkaisemiseksi, sekä käsitellään katsomusaineiden mahdollisia pitkän aikavälin kehityslinjoja tarjoamalla vaihtoehtoisia katsomusaineiden toteuttamisen malleja.

Hinta

64,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy