Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Metsätalouden koulutus ja sen kehittäminen : Metsätalouden koulutuksen kehittämisverkoston 2020–2021 loppuraportti
Julkaistu

15.03.2022

ISBN

978-952-366-399-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-399-2

Asiasanat ja teemat

osaaminen, kehittäminen, työvoimantarve, metsätalouden koulutus, koulutuksen laadullinen tuloksellisuus, metsästrategia, kansallinen metsästrategia

Sivumäärä

58

Info

Metsätalouden koulutuksen kehittämisverkoston tehtävänä oli tarkastella alan koulutuksen kehittämistarpeita, epäkohtia ja osaamisvajeita. Alalle tulisi valmistua kustannustehokkaasti tarvittavia määriä työtehtäviin soveltuvia, ajantasaisen osaamisen omaavia, työmarkkinoiden tarvitsemia ammattilaisia. Työ on osa Kansallisen metsästrategian toteutusta.

Tuleva väestönkehitys vaikuttaa koulutukseen. Se haastaa koko metsäalan koulutuksen yhteistyöhön, sillä nuorten ikäluokat supistuvat merkittävästi vuoteen 2040 ja keskittyvät seutukeskuksiin. Metsäkoulutus pääosin toimii metsäisillä alueilla, missä alan työmaat ovat, mutta alueet ovat väestönkehityksen tappioalueita. Vähenevät opiskelijat ja rahalliset resurssit tulee ohjata työvoimatarpeen mukaisiin tutkintoihin ja keskittää koulutusta turvaten riittävä alueellinen saavutettavuus.

Kehittämistoimina esitetään käynnistettäväksi yli tutkintotasojen ja seutualueiden meneviä yhteistyöpilotteja, joilla vähennetään korkea-asteiden päällekkäistä koulutusta asiantuntijatehtäviin ja edistetään etenkin ammatillisen koulutuksen toteutusta opintojen alussa lähellä nuoria, mutta lisäten opintojen edetessä valmiuksia liikkua töiden mukaan. Jatkuvan oppimisen tarjontaa tulee kehittää urakehitystä tukevaksi huomioiden myös ammatillisen osaamisen tarpeet. Tiukentuvassa kilpailussa opiskelijoista metsäalan yhteisellä viestinnällä on keskeinen rooli.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy