Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Selvitys alueellisista maahanmuuttostrategioista
Julkaistu

04.03.2022

ISBN

978-952-327-768-7

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-768-7

Asiasanat ja teemat

alueet, aluekehitys, aluepolitiikka, maahanmuutto, koulutus, työperäinen maahanmuutto, strategiat, ohjelmat (suunnitelmat), maakunnat

Sivumäärä

72

Info

MDI Public Oy toteutti syksyllä 2021 työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran toimeksiannosta selvityksen alueellisista maahanmuuttostrategioista.

Selvityksessä tarkasteltiin ensinnäkin sitä, onko maakunnissa linjattu maahanmuuttopoliittisia linjauksia ja millä tarkkuudella. Noin puolessa maakunnista oli joko laadittu tai laadinnassa maakunnallinen maahanmuutto-ohjelma. Lakisääteisiä kotouttamisohjelmia on tehty kuntatasoisten lisäksi seutukunnallisesti ja maakunnallisesti. Maahanmuutto-ohjelmissa ja kotouttamisohjelmissa on usein huomioitu koulutus- ja työperäinen maahanmuutto omana teemanaan.

Toisena tehtävänä oli selvittää, onko maahanmuuttopolitiikka linkitetty muuhun maakunnalliseen strategiseen kehittämistyöhön. Kaikissa vuosien 2022–2025 maakuntaohjelmissa on kirjattu tavoitteeksi maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen sekä koulutus- ja työperäisen maahanmuuton edistäminen. Talent Boost -toimenpideohjelman myötä maakunnissa on huomioitu kansainvälisten osaajien houkuttelu ja asettautuminen.

Selvityksessä kartoitettiin myös sitä, onko koulutus- ja työperäinen maahanmuutto nivottu osaksi erilaisia elinvoimastrategioita tai muita suunnitelmia. Koulutus- ja työperäinen maahanmuutto on huomioitu kaikkien ELY-keskusten sekä korkeakoulujen tulossopimuksissa, mutta eroa siinä, miten laajasti kirjaukset on tehty. Talent Boost -toiminta ja siitä rahoitettavat hankkeet näkyvät samoin vaihtelevasti maakuntien strategioissa ja suunnitelmissa.

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy