Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Julkisen hallinnon API-periaatteet
Julkaistu

28.02.2022

ISBN

978-952-367-907-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-907-8

Asiasanat ja teemat

tieto, yhteentoimivuus, tiedonhallinta, tietopolitiikka, julkisen hallinnon ICT, API (Application Programming Interface), rajapinta, ohjelmointirajapinta, tietojärjestelmä

Sivumäärä

65

Info

Julkisen hallinnon API-periaatteet muodostavat yhteiset toimintaohjeet ja suositukset API-kehitykselle ja digitalisaation edistämiselle. API-periaatteet on kehitetty osana valtiovarainministeriön Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hanketta, joka toteuttaa pääministeri Marinin hallitusohjelman tietopolitikkaan, tiedon hyödyntämiseen ja avaamiseen liittyviä tavoitteita.

Periaatteet on jaettu kolmelle tasolle: strateginen, taktinen ja operatiivinen. Strategisen tason periaatteet ovat kohdistettu organisaation johdolle. Strategisella tasolla kuvataan, miten ohjelmointirajapintojen kehittämiselle tulisi määrittää suunta ja tavoitteet ja miten ohjelmointirajapinnat tulisi huomioida toiminnan kehittämisessä. Taktisen tason periaatteet ovat kohdistettu organisaation tiedonhallintaa kehittäville toimijoille. Taktisen tason periaatteet ohjaavat, miten ohjelmointirajapintojen kehittämistä ja ohjelmointirajapintojen muodostamaa kokonaisuutta tulisi hallita. Operatiivisen tason periaatteet ovat kohdistettu ohjelmointirajapintoja kehittäville ja ylläpitäville toimijoille. Operatiivisen tason periaatteet ohjaavat, miten yksittäisiä ohjelmointirajapintoja tulisi kehittää ja ylläpitää.

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy