Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Matkustusasiakirjavaatimusta ja muukalaispassin myöntämistä koskeva selvitys
Julkaistu

10.02.2022

ISBN

978-952-324-513-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-513-6

Asiasanat ja teemat

maahanmuutto, turvapaikanhakijat, matkustusasiakirjat, oleskeluluvat, muukalaispassit

Sivumäärä

56

Info

Selvityksen taustalla on hallitusohjelmakirjaus, jonka mukaan lainsäädäntöä ja soveltamis­käytäntöä kehitetään sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella. Yksi oleskeluluvan edellytyksistä on voimassa oleva matkustusasiakirja. Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisessa toimintaohjelmassa vuosille 2021–2024 esitetään, että laaditaan selvitys lainsäädäntömuutoksesta, joka koskisi muukalaispassin ja tilapäisen oleskeluluvan myöntämistä rajoitetuksi ajaksi, ja tehdään tarvittavat lainsäädäntömuutokset.

Selvityksessä esitetään lainsäädännöllistä ratkaisua hallitusohjelmakirjaukseen. Suomessa oleskelee kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole noudattaneet maastapoistamispäätöstä, eikä heitä myöskään ole kyetty poistamaan maasta viranomaistoimin. Lain nojalla he voivat hakea oleskelulupaa Suomesta käsin, mutta matkustusasiakirjavaatimuksen täyttäminen voi olla vaikeaa. Ehdotuksella edesautettaisiin muut luvan edellytykset täyttävän henkilön mahdollisuutta hankkia kansallinen passi ja osoittaa henkilöllisyytensä.

Selvitys on valmisteltu virkatyönä sisäministeriön maahanmuutto-osastolla. Se on osa Ilman oleskeluoikeutta maassa olevat -hanketta (24.5.2021–31.12.2022). Valmistelussa on kuultu keskeisiä viranomaistahoja, asiantuntijoita ja muita toimijoita.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy