Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Lahjonta kansainvälisessä liiketoiminnassa : Sääntelyn, soveltamiskäytännön ja koulutuksen nykytila ja muutostarpeet
Julkaistu

08.02.2022

ISBN

978-952-383-198-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-198-8

Asiasanat ja teemat

tutkimus, tutkimustoiminta, korruptio, lahjonta, lainsäädäntö, oikeuskäytäntö, koulutus

Sivumäärä

306

Info

Käsillä oleva tutkimus liittyy Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan vuoden 2021 haussa haettavana olleeseen teemaan ”Ulkomaisten lahjusrikosten todisteluvaatimusanalyysi ja kansainvälinen vertailu”. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten lahjusrikossäännöksiä on sovellettu kotimaisessa ja vertailumaiden – Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, Sveitsin, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen – oikeuskäytännössä, erityisesti kansainväliseen liiketoimintaan liittyvää ulkomaisen virkamiehen lahjontaa koskeneissa tapauksissa. Lisäksi tavoitteena oli selvittää lahjusrikoksia koskevan koulutuksen nykytilaa ja siihen liittyviä kehittämistarpeita. Koulutusta koskevaa tietoa kerättiin tuomareille, syyttäjille ja rikostutkijoille suunnatulla kyselyllä sekä kyselyä täydentäneillä asiantuntijahaastatteluilla.

Tutkimus osoittaa, että kehittämisen tarvetta on niin lainsäädännössä ja soveltamiskäytännössä kuin tarjolla olevassa koulutuksessakin. Kyse on laajasta ja monimutkaisesta sääntelykokonaisuudesta, joka on monilta osin tulkinnanvarainen ja johon liittyvät vakiintuneet tulkinnat eivät kaikilta osin vastaa kansainvälisiä velvoitteita. Siksi myös tilanteen korjaamiseksi tarvitaan moninaisia toimenpiteitä – lainmuutoksia, koulutuksen ja tukimateriaalin kehittämistä sekä laintulkintaa ja näytön arviointia ohjaavaa oikeuskäytäntöä. Myös oikeushenkilön vastuuta olisi syytä korostaa enemmän oikeusprosessissa niin esitutkinnassa ja syyteharkinnassa kuin tuomioistuinkäsittelyssäkin.

Hinta

85,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy