Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Kuntapolitiikka käännekohdassa? : Kuntien toimintaedellytysten vahvistaminen ja kuntapolitiikan tulevaisuuden skenaariot
Julkaistu

04.02.2022

ISBN

978-952-367-910-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-910-8

Asiasanat ja teemat

kunta-ala, kunnat, kunnallishallinto, kuntayhtymät, kuntaliitokset, elinvoimaisuus, digitalisaatio, kaupungit, kunta-asiat, kuntatalous, kuntien tehtävät, kuntien valtionavut, kuntien yhteistyö, älykäs sopeutuminen, monipaikkaisuus

Sivumäärä

166

Info

Kunnat ovat merkittävässä murrosvaiheessa niin eriytyvien olosuhteiden kuin sote-uudistukseen liittyvien hallinnollisten muutosten vuoksi. Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja syntyvyyden lasku vaikuttavat kuntien väestöpohjaan, taloudelliseen kantokykyyn ja kuntien edellytyksiin järjestää asukkailleen lakisääteiset palvelut.

Ratkaisuja kuntien murrosvaiheiseen on haettu kuntapolitiikan tulevaisuustyöllä, jonka keskeiset johtopäätökset on kuvattu tässä raportissa. Työllä on jatkettu kuntapolitiikan tietopohjaista kehittämistä ja raportti on osittain jatkoa valtiovarainministeriön laajalle selvitykselle Kunnat käännekohdassa? Kuntien tilannekuva 2020.

Kuntapolitiikan tulevaisuustyössä on haettu ratkaisuja, joilla voitaisiin korjata kuntien tulo- ja menokehityksen rakenteellista epätasapainoa, turvata peruspalvelujen yhdenvertainen saatavuus koko maassa sekä vahvistaa kuntien elinvoiman edellytyksiä. Työtä on tehty laajassa vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa.

Teemakohtaiset johtopäätökset koskevat laajasti kuntapolitiikan ja kuntien kannalta merkittäviä kokonaisuuksia, kuten taloutta, tehtäviä, itsehallintoa, rakenteita, kuntien yhteistyötä ja toimintatapoja. Työssä on laadittu myös kolme kuntapolitiikan vaihtoehtoista tulevaisuuden kehityskulkua. Raportin johtopäätöksillä ja skenaarioilla on tarkoitus synnyttää ja tukea julkista keskustelua erilaisten kuntien kehityksen suunnista ja tuoda esiin tarve hallitulle ja nykyistä pitkäjänteisemmälle kuntapolitiikan linjalle.

Hinta

49,50 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy