Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Sosiaaliturvan valinnat ja perusperiaatteet : Sosiaaliturvakomitean raportti
Julkaistu

17.01.2022

ISBN

978-952-00-8452-3

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8452-3

Asiasanat ja teemat

sosiaaliturva, sosiaaliturvajärjestelmät, perusoikeudet, periaatteet, sosiaaliturvauudistus, parlamentaariset komiteat, uudistukset

Sivumäärä

51

Info

Miksi työmarkkinatuki maksetaan yksilölle ja yleinen asumistuki kotitaloudelle? Miksi aktiivinen työnhaku on etuuden saajan velvollisuus työttömyysturvassa, mutta ei asumistuessa? Nämä esimerkit kuvaavat konkreettisia, arkeen vaikuttavia valintoja sosiaali­turvan eri osissa. Näiden valintojen taustalla on myös erilaisia tavoitteita ja periaatteita.

Sosiaaliturvan valinnat ja perusperiaatteet -raportti tarjoaa tiiviin kokonaiskuvauksen suomalaisen sosiaaliturvan keskeisistä valinnoista sekä niiden kytköksistä valintojen taustalla oleviin, toisinaan ristiriitaisiinkin, perusperiaatteisiin ja tavoitteisiin. Tämän lisäksi raportissa luodaan katsaus sosiaaliturvan ihmis- ja perusoikeusperustaan valtiosääntöoikeudellisesta näkökulmasta.

Sosiaaliturvan valintoja ja perusperiaatteita tarkastellaan raportissa yleisesti sekä syventyen tarkemmin neljään keskeiseen perusvalintaan. Nämä keskeiset perusvalinnat ovat velvoittavuus, yksilö/perhekohtaisuus, syyperusteisuus sekä sosiaaliturvan taso. Neljää keskeisiä perusvalintaa tarkastellaan myös historiallisessa kontekstissa.

Raportin tarkoitus ei ole tarjota valmiita vastauksia, vaan auttaa ymmärtämään nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän valintoja ja niiden moninaisuutta. Sosiaaliturvaan kohdistuvat laajemmat yhteiskunnalliset tavoitteet, kuten oikeudenmukaisuuden edistäminen tai kansakunnan hyvinvoinnin kohottaminen, on jätetty tarkastelun ulkopuolelle.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy