Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Koulutukseen hakuvelvoite nuorten työttömyysturvan ehtona : Tarkoituksenmukaisuuden tarkastelua rekisteriaineistojen, TE-palvelujen, oppilaitosten ja nuorten näkökulmista
Julkaistu

13.01.2022

ISBN

978-952-383-433-0

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-433-0

Asiasanat ja teemat

nuoret, työttömyysturva, sosiaalipolitiikka, koulutuspolitiikka, tutkimus, tutkimustoiminta, hakuvelvoite, tutkimustoiminta, tutkimus

Sivumäärä

145

Info

Tutkimuksessa tarkasteltiin alle 25-vuotiaiden vailla ammatillisia valmiuksia antavaa tutkintoa olevien nuorten työttömyysturvan ehtona olevaa koulutukseen hakuvelvoitetta. Tutkimme opintoja, työttömyysturvaa ja oppilaitosten, TE-palvelujen ja nuorten näkemyksiä velvoitteesta. Tutkimusaineistoina ovat rekisterit, TE-palveluiden ja oppilaitosten ryhmähaastattelut, nuorten verkkokysely ja Digiraati.

Valtaosa hakuvelvoitteen piirissä olevista opiskelee. He saavat työttömyysturvaa harvemmin ja osallistuvat työllistymistä edistäviin palveluihin yleisemmin kuin tutkinnon suorittaneet. Perustoimeentulotuen saaminen on yleistä eikä vähene merkittävästi velvoitteen päättymisen jälkeen.

Velvoitteen uudistus 2013 vähensi TE-palveluiden ja oppilaitosten kuormitusta. Velvoite nähtiin kuitenkin kankeana suhteessa muuttuviin opintopolkuihin ja koulutuspoliittisiin uudistuksiin. Harkintavaltaa käytettiin TEM:n ohjeistusta suppeammin. Hakuvelvoitteen ei nähty kannustavan opintoihin eikä myöskään johtavan keskeyttämisiin, koska sitä pidettiin vain yhtenä tekijänä nuorten valinnoissa.

Hakuvelvoite on pääosin tarkoituksenmukainen eikä esimerkiksi ikärajan muutoksille nähty perusteita. Sen sijaan velvoite ei ole täysin sovitettavissa viimeaikaisiin koulutuspoliittisiin uudistuksiin. Merkittävimpinä kehittämiskohteena nähtiin nuoria ohjaavien keinojen arviointi ja kehittäminen yhtenä kokonaisuutena.

Julkaisu on läpikäynyt ulkopuolisen tieteellisen arvioinnin.

Hinta

42,90 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy