Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Ekonomisk översikt hösten 2021
Julkaistu

27.09.2021

ISBN

978-952-367-685-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-685-5

Asiasanat ja teemat

ekonomisk utveckling, budgetekonomi, offentlig ekonomi, makroekonomi, Ekonomiska utsikter, budjettiesitys

Sivumäärä

110

Info

Bruttonationalprodukten beräknas öka med 3,3 procent under 2021. Ekonomins återhämtning efter covid-19-pandemin har varit snabb sedan våren i år. Återhämtningen fortsätter under hösten, särskilt inom de branscher som för närvarande berörs av restriktionerna. Till följd av detta är den ekonomiska tillväxten fortsatt stark i slutet av året och fortsätter 2022. BNP beräknas öka med 2,9 procent 2022 och med 1,4 procent 2023.

I prognosen antas en försämrad sjukdomssituation inte begränsa ekonomins återhämtning, även om öppnandet av samhället sker långsammare än antagandet i sommarens prognos. Osäkerheten kring sjukdomsutvecklingen, virusvarianterna och vaccinationstäckningen ökar osäkerheten i prognosen.

Sysselsättningen har ökat i betydligt snabbare takt under årets första hälft. Den ekonomiska tillväxten upprätthåller efterfrågan på arbetskraft, som på kort sikt kan fyllas tack vare den höga arbetslösheten och regeringens åtgärder för att öka utbudet på arbete. Ekonomins återhämtning ökar antalet sysselsatta under 2022 och 2023, i synnerhet inom servicebranscherna.

Underskottet i de offentliga finanserna minskar kraftigt i år och nästa år, då den ekonomiska återhämtningen och den snabba sysselsättningsökningen ökar skatteinkomsterna och minskar arbetslöshetsutgifterna. Den offentliga ekonomin stärks också av att utgifterna och stödbehovet i anslutning till covid-19-epidemin minskar. Den temporära ekonomiska återhämtningen eliminerar ändå inte den strukturella obalansen i den offentliga ekonomin.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy