Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Selvitys: Meriteollisuuden tilannekuva ja skenaariot alan kehityksestä : Yhteenveto 18.6.2021
Julkaistu

13.09.2021

ISBN

978-952-327-880-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-880-6

Asiasanat ja teemat

yritykset, elinkeinot, meriteollisuus, skenaariot, laivanrakennus, kilpailukyky

Sivumäärä

24

Info

Meriteollisuus on ollut jo pitkään yksi keskeisistä teollisuudenaloista Suomessa. Alalta on viime vuosina kuultu usein myönteisiä risteilijätilausuutisia, ja meriteollisuuden merkitys Suomen taloudelle on pysynyt vahvana niin kansallisesti kuin alueellisesti. Jo ennen koronapandemiaa vuonna 2020 kansainvälisen kaupan esteet, lisääntynyt protektionismi ja kiristyvät ympäristövaatimukset yhdessä telakoiden ylikapasiteetin kanssa asettivat meriteollisuudelle merkittäviä haasteita. Kiristyvät ympäristövaatimukset tuovat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti teknologia- ja laitetoimittajille, suunnittelijoille sekä digitaalisten ratkaisujen kehittäjille.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessä tarkastellaan koko kotimaisen meriteollisuuden tilannetta. Tavoitteena oli luoda ajantasainen, pidemmän ajan globaali toimintaympäristö sekä koronapandemian vaikutukset huomioiva tilannekuva meriteollisuudesta vahvuuksineen ja haasteineen ja esittää skenaariot alan kehityksestä lähivuosina.

Selvitys laadittiin maalis-toukokuussa 2021, sen toteutuksesta vastasi konsulttiyritys Reddal Oy ja työtä ohjasi työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä koostuva ohjausryhmä.

Selvityksen keskeisten viestien mukaan meriteollisuus on kehittyvä kasvuala, joka tarjoaa tulevaisuudessakin mahdollisuuksia vahvoille, innovatiivisille ja kansainvälisesti kilpailukykyisille yrityksille. Risteilijätoimialan kansainvälinen markkinatilanne voi muuttua suomalaisille toimijoille epäedulliseksi, joten risteilijöihin keskittyvien yritysten on syytä varautua olosuhdemuutoksiin. Valtion toimet vaikuttavat meriteollisuuden tulevaisuuteen, ja selvityksessä suositellaankin koordinoidun ja huolellisesti viestityn strategian laadintaa.

Hinta

18,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy