Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Kohti digitaalista ja älykästä rautatieliikennettä : Digirata-valmisteluvaiheen loppuraportti
Julkaistu

02.07.2021

ISBN

978-952-243-596-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-596-5

Asiasanat ja teemat

rautatieliikenne, digitalisaatio, käyttövarmuus, kustannustehokkuus, liikenneturvallisuus, liikenteenohjaus, turvalaite, älyliikenne, Digirata, European Rail Traffic Management System, ERTMS, 5G, Future Railway Mobile Communication System, FRMCS

Sivumäärä

73

Info

VALMISTELUVAIHE

Suomen rautatieliikenteen kasvun ja kilpailukyvyn mahdollistaa, Digirata-selvityksessä linjattu, radioverkkoteknologiaan perustuva ETCS. ETCS korvaa nykyiset junien kulkua turvaavat järjestelmät sekä mahdollistaa rautateiden digitalisaation. Digiradan valmisteluvaiheessa matka kohti modernia rautatieliikennettä on alkanut.

Vaikka eurooppalaisen sääntelyn kehitys voi tuoda matkalle haasteita, tulee Suomi Digirata-hankkeen myötä olemaan merkittävä tekijä kehityskulussa kohti digitalisaatiota ja toimimaan sunnannäyttäjänä esimerkiksi rautateiden radioverkkokehityksessä. Tavoiteltava teknologia on vielä osittain kehityksessä, minkä vuoksi Digiradan seuraavat vaiheet ovat kriittisen tärkeitä onnistumisen varmistamiseksi. Tavoite on asetettu kunnianhimoiseksi kansainvälisestikin tarkasteltuna.

Rautateiltä vaaditaan tulevaisuudessa entistä enemmän ketteryyttä ja joustavuutta – Digiradan mahdollistama kuljetusmäärien merkittävä lisääminen ja matkaketjujen tehostaminen rautateillä parantaisi myös Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Turvallisuus on myös erittäin tärkeä osa rautatieliikennettä ja se on keskeinen tekijä Digiradan ytimessä. Matka kohti muutosta on aloitettu ja osa kipupisteistä on jo tunnistettu. Haasteeseen vastaa yhtenäinen rautatiesektori, joka rakentaa tehokkaan vastauksen tulevaisuuden kuljetustarpeisiin.

Yhteyshenkilöt liikenne- ja viestintäministeriössä:

Suvi Kankare, puh. 0295 34 2105, suvi.kankare@lvm.fi

Katariina Säynäjärvi, puh. 0295 34 2029, katariina.saynajarvi@lvm.fi

Janne Hauta, puh. 0295 34 2322, janne.hauta@lvm.fi

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy