Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2021
Julkaistu

10.05.2021

ISBN

978-952-327-701-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-701-4

Asiasanat ja teemat

alueet, aluekehitys, ennakointi, työllisyys, elinkeinoelämä, Työ- ja elinkeinoministeriö, alueelliset kehitysnäkymät

Sivumäärä

422

Info

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2021 on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys seutukuntien ja maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu maaliskuun 2021 aikana.

Alueiden odotuksiin talouden ja työllisyyden näkymiin on yli vuoden jatkuneen koronakriisin jälkeen tullut varovaista optimismia. Parantuneet odotukset pohjautuvat oletukseen koronarokotusten ripeästä etenemisestä, tautitilanteen helpottumisesta ja rajoitusten purkamisesta.

Vaikean vuoden jälkeen monet toimialat ja yritykset ovat syvissä vaikeuksissa, etenkin palvelusektorilla, jossa kriisistä toipuminen voi kestää pitkään. Henkilökohtaiset palvelut, matkailu, majoitus- ja ravitsemisala, tapahtuma-ala, kulttuuriala sekä henkilöliikenne ovat aloja, joihin rajoitustoimet ja vähentynyt kysyntä ovat vaikuttaneet vakavimmin kautta maan. Teollisuuden näkymät nähdään valoisampina, mikä osaltaan heijastuu teollisuusvaltaisten alueiden kohentuneisiin odotuksiin.

Pitkäaikaistyöttömyyden ennakoidaan jatkavan nopeassa kasvussa, mikä on alueilla suuri huoli. Myös nuorten työttömyys on koronakriisin myötä kasvanut. Osaavan työvoiman saatavuus ei työttömyyden kasvusta huolimatta ole juurikaan helpottunut ja ongelma tulee pahenemaan nopeasti, kun talous alkaa taas vetää.

Hinta

104,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy