Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallitulle purkamiselle : Hallituksen muistio 20.4.2021
Julkaistu

21.04.2021

ISBN

978-952-383-650-1

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-650-1

Asiasanat ja teemat

koronavirukset, pandemiat, suositukset, rajoitukset

Sivumäärä

45

Info

Suunnitelma avaa hallituksen tavoitetilan covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitusten ja suositusten purkamisessa. Suuntaviivat pohjautuvat tutkimustietoon, mallinnuksiin, ennusteisiin ja seurantaan. Lieventäminen ja purkaminen tulevat mahdollisiksi, kun epidemiatilanne on vakaa, rokotukset edistyvät ja epidemia taantuu kausivaihtelun myötä.

Suunnitelmassa kuvataan periaatteet ja suuntaviivat sille, miten rajoitustoimia ja suosituksia lievennetään ja puretaan asteittain. Lisäksi kuvataan purun edellytyksiä epidemiologisesta näkökulmasta ja asetetaan suuntaa antavaa aikataulua rajoitusten purun vaiheille.Suunnitelmassa ei käsitellä kriisin akuutin vaiheen jälkeistä jälkihoitoa ja jälleenrakennusta, vaan näihin kysymyksiin palataan myöhemmin erikseen.

Hallituksen tavoitteena on hallitun rajoitustoimenpiteiden purun kautta rakentaa siltaa aikaan, jolloin suuri osa aikuisväestöstä on saanut vähintään yhden rokotteen. Purkutoimet aloitetaan ryhmistä, joihin rajoitustoimenpiteet ovat aiheuttaneet aivan erityistä rasitetta. Ensimmäisenä on tarkoituksena purkaa lasten ja nuorten toiminnan rajoituksia, vapauttaa ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa ja mahdollisuuksien mukaan avata myös kirjastot ja museot terveysturvallisin järjestelyin. Hallitus pitää tärkeänä, että toimivaltaiset viranomaiset alueilla laatisivat omat tarkemmat alueelliset purkamissuunnitelmat .

Virusmuunnoksista johtuen rajojen terveysturvallisilla menettelyillä on erityinen merkitys vielä pitkään. Valmistelussa Omakanta-palveluun toteutettava sähköinen koronatodistus, joka sisältää rokote-, testi- ja sairastetun taudin todistukset. EU-yhteensopivan järjestelmän kansallisia käyttömahdollisuuksia selvitetään. Tässä vaiheessa ei ole tehty päätöksiä rokotus- tai vastaavien todistusten kansallisesta käyttötarkoituksesta

Viestinnässä on tärkeää luoda kansalaisille, yrityksille ja yhteiskunnalle näkymä siihen, kuinka yhteiskunta asteittain avautuu. Tilanne edellyttää kaikilta vastuunkantoa voimassaolevin rajoitusten ja erityisesti suositusten noudattamisesta. Alueellisten ja paikallisten viranomaisten vastuulla on seurata tilannetta ja tehdä sen mukaiset päätökset ennakoivasti ja riittävän laaja-alaisina.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy