Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Tekoälyn hyödyntäminen vihapuheen seurannassa
Julkaistu

22.04.2021

ISBN

978-952-259-893-6

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-893-6

Asiasanat ja teemat

vihapuhe, tekoäly, rasismi, häirintä

Sivumäärä

48

Info

Raportti on tuotettu oikeusministeriön koordinoiman Tiedolla vihaa vastaan -hankkeen toimesta. Hankkeen yhtenä tavoitteena on pilotoida tekoälyä vihapuheen seurannassa. Seurannan tavoitteena on saada kokonaiskuva vihapuheesta. Tavoitteena on muun muassa muodostaa käsitys siitä, millaisissa kanavissa vihapuhetta esiintyy ja millaisia eroja eri alustoilla esiintyvässä vihapuheessa on.

Raportissa esitellään tuloksia tekoälyn avulla tehdystä vihapuheen seurannasta. Lähestymistapana on käytetty ihmistyön ja koneoppimisen yhdistelmää.

Raportin aineistona oli noin 12 miljoonaa suomenkielistä kommenttia ja nettikirjoitusta syys–lokakuulta 2020. Tulosten perusteella tämän raportin määritelmän mukaista vihapuhetta esiintyy julkisilla suomenkielisillä alustoilla verkossa noin 150 000 viestiä kuukaudessa, eli 1.8 prosenttia kaikista viesteistä. Kahden kuukauden tarkasteluajanjaksolla 1.9.–31.10.2020 tunnistettiin 298 032 vihapuheviestiä, joista 97 % esiintyi erilaisilla keskustelupalstoilla. Seuraavaksi yleisin alustatyyppi oli Twitter (2.5 %). Facebookin suljetut ryhmät ja ei-julkiset tilit eivät ole mukana aineistossa.

Julkaisun sisällöt ovat täysin tekijöiden vastuulla, eivätkä ne välttämättä edusta Tiedolla vihaa vastaan -hanketta rahoittavan Euroopan komission tai oikeusministeriön näkemyksiä.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy