Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Tytäryhtiötalous ja ulkomaiset yritysostot Suomessa : uhka vai mahdollisuus?
Julkaistu

24.03.2021

ISBN

978-952-327-721-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-721-2

Asiasanat ja teemat

yritykset, elinkeinot, omistajuus, pääoma, pääomamarkkinat, yrityskaupat, arvonmääritys, tytäryhtiötalous, ulkomainen omistus, kotimainen omistus, omistajaosaaminen, pörssi

Sivumäärä

54

Info

Suomen 430 miljardin euron arvoisesta yritysomaisuudesta 34 prosenttia on ulkomaisessa omistuksessa ja Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden osakekannasta 45 prosenttia on ulkomaisessa omistuksessa. Suomalaisten yhtiöiden omistusrakennetta voi pitää OECD-maihin verrattuna hyvin kansainvälisenä. Onko Suomi tytäryhtiötalous? Tutkimusmaailmassa tytäryhtiötaloutta on tutkittu vielä vähän. Yhteiskunnallisessa keskustelussa ilmiö nähdään usein uhkana.

Tässä raportissa analysoidaan eri näkökulmista, onko tytäryhtiötalous ja ulkomaiset yritysostot Suomessa uhka vai mahdollisuus? Raportin päähavaintona ei löydetty todisteita siitä, että Suomesta voisi ostaa yhtiöitä alihintaan. Vuosina 2009-2020 Helsingin pörssistä ostettiin ulos yhteensä 31 yritystä. Näistä 22 eli 70 prosenttia oli ulkomaisten ostajien yritysostoja. Yhtiöiden hinnoittelussa ei löydetty systemaattista alihinnoittelua Helsingin pörssissä ja kaupoissa maksetut preemiot vastaavat kansainvälistä tasoa. Kuitenkin suomalaisten yhtiöiden pieni koko suhteessa kansainvälisiin kilpailijoihin sekä vahvojen kotimaisten omistajien vähäisyys altistavat ulkomaisille yritysostoille elinkaaren eri vaiheissa.

Kansainvälinen pääoma ja osaaminen ovat tärkeitä Suomen yrityksille ja yhteiskunnalle. Kotimaisen ja ulkomaisen pääoman välillä ei vallitse vastakkainasettelu vaan positiivinen plussummapeli, jossa molemmat hyötyvät toisistaan.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy