Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Ekstremistinen puhe verkossa ja uutismediassa
Julkaistu

23.03.2021

ISBN

978-952-383-201-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-201-5

Asiasanat ja teemat

sosiaalinen media, uutisointi, ääriliikkeet, äärioikeistolaisuus, koulusurmat, tutkimus, tutkimustoiminta, väkivaltainen ekstremismi, äärivasemmistolaisuus, jihadismi

Sivumäärä

100

Info

Tutkimuksessa käsitellään ekstremististen aatemaailmojen ilmenemistä suomenkielisessä mediaympäristössä kahdesta näkökulmasta: 1) Millaista väkivallan hyväksyvää tai toisia ihmisiä epäinhimillistävää puhetta suomenkielisessä verkkoympäristössä esiintyy ja 2) miten väkivaltaista ekstremististä toimintaa ja aatemaailmoja käsitellään suomenkielisessä valtakunnallisessa uutismediassa.

Tutkimus osoittaa, että väkivallan hyväksyvää ja epäinhimillistävää puhetta esiintyy avoimilla suomenkielisillä alustoilla. Rajuinta se on äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa keskusteluissa, mutta sitä esiintyy jonkin verran myös äärivasemmistolaisissa keskusteluissa. Myös incel- ja koulusurma-alakulttuureihin liittyvää aineistoa löytyy ajoittain. Avointa suomenkielistä jihadistista aineistoa on ollut hyvin vähän vastatoimien kiristymisen jälkeen.

Väkivaltaisesta ekstremismistä uutisoidaan varsinkin iskujen yms. tapahtumien jälkeen. Päähuomio kohdistuu tapahtumiin ja niihin reagointiin, kun taas taustalla olevien aatemaailmojen käsittely jää vähäisemmäksi. Uutisointi noudattaa valtaosin hyviä käytäntöjä. Raportissa annetaan myös ehdotuksia uutisoinnin kehittämiseksi.

Hinta

36,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy