Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Kestävä talouskasvu ja hyvinvointimme tulevaisuus
Julkaistu

24.02.2021

ISBN

978-952-327-599-7

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-599-7

Asiasanat ja teemat

yritykset, tuottavuus, talouspolitiikka, innovaatiotoiminta, talouskasvu, elinkeinot

Sivumäärä

108

Info

Suomen riski on, että emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa ja menetämme osaajia, tuotantoa ja tuotekehitysinvestointeja ulkomaille. Suomen talouden keskeisin ongelma on riski siitä, että yli 10 vuotta jatkunut heikon kasvun kausi jatkuu. Raportissa tarkastellaan sitä, miksi Suomi ei ole kyennyt hyödyntämään hyviä lähtökohtiaan yhteiskuntamme hyvinvoinnin turvaavan taloudellisen kasvun luomiseksi. Onnistuminen edellyttää kunnianhimoista tavoitteenasettelua sekä tavoitteita vastaavia toimia.

Innovaatioiden pohjana olevan tutkimus- ja kehitystoiminnan panostukset ovat Suomessa jääneet verrokkimaista. Jotta voimme päästä parempaan kasvuun, on tämä korjattava. Suomen tavoite on nostaa talouden TK-menot 4 prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. Työryhmä näkee, että onnistuminen edellyttää tasokorotuksia julkisen sektorin T&K rahoitukseen. Vähintään yhtä suuri ongelma on puutteellinen kykymme jalostaa ja skaalata innovaatioita korkean arvonlisän tuotannoksi Suomessa. Työryhmä tunnistaa kolme keskeistä tähän liittyvää pullonkaulaa:

1. innovaatiotoiminnan hajanaisuus ja liian pieni huomio korkean tuottavuuden ekosysteemien kehittymiseen

2. kasvava osaajien vaje

3. riskinottoon kykenevän ”osaavan pääoman” vähäisyys.

Näiden pullonkaulojen lisäksi tarvetta on vahvistaa taloudellisen toimeliaisuuden yleisiä edellytyksiä. Näitä laajempia toimintaympäristökysymyksiä ei kuitenkaan analysoida raportissa yksityiskohtaisesti.

Politiikan toimeenpanon ja toteutuksen merkitys on keskeinen. Toimeenpanon johtaminen ja läpivienti ratkaisevat niiden vaikutuksen.

Hinta

36,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy