Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentäminen : Lausuntotiivistelmä
Julkaistu

03.11.2020

ISBN

978-952-259-863-9

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-863-9

Asiasanat ja teemat

maksuhäiriöt, luottotiedot, velkaantuminen, oikeus

Sivumäärä

28

Info

Hallitusohjelman mukaan maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja lyhennetään samalla, kun positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön. Oikeusministeriössä laadittiin arviomuistio erityisesti sen selvittämiseksi, olisiko säilytysaikoja mahdollista lyhentää jo ennen positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa, sekä sen arvioimiseksi, mitä vaikutuksia säilytysaikojen lyhentämisellä olisi luotonantajien mahdollisuuksiin arvioida luottokelpoisuus ja sitä kautta luotonmyöntöön.

Eduskunta antoi kesäkuussa kuluttajansuojalain väliaikaista muuttamista koskevan hallituksen esityksen käsittelyn yhteydessä lausuman, jossa se edellytti, että valtioneuvosto kiirehtii maksuhäiriömerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä maksuhäiriömerkinnän perusteena olleiden maksujen suorittaneiden henkilöiden osalta.

Oikeusministeriö pyysi lausuntoa 34 eri taholta ja Lausuntopalvelu.fi:ssä. Vastauksia toimitettiin yhteensä 24.

Useissa lausunnoissa esitetään huoli siitä, että merkinnöistä voi aiheutua kohtuuttomia seurauksia. Toisaalta arvioinnissa on huomioitava kokonaisuus ja esimerkiksi ylivelkaantumisen ehkäisemiseen, luottoriskeihin ja rahoitusjärjestelmän vakauteen liittyvät seikat. Enemmistössä lausunnoista maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämistä pidetään ennenaikaisena, jos se toteutetaan ennen positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa.

Hinta

18,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy