Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020
Julkaistu

20.10.2020

ISBN

978-952-327-545-4

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-545-4

Asiasanat ja teemat

alueet, aluekehitys, ennakointi, työllisyys, elinkeinoelämä, alueelliset kehitysnäkymät

Sivumäärä

174

Info

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu elo-syyskuun 2020 aikana.

Yhteinen nimittäjä alueiden arvioissa on epävarmuus tulevasta kehityksestä. Epävarmuutta luovat kansainvälisen talouden heikko kehitys, koronaepidemian jatkuminen sekä epidemiaan liittyvien rajoitustoimien laajuus ja kesto. Syksy ja tuleva talvi tulevat olemaan vaikeita monille yrityksille eri puolilla maata.

Rajoitustoimien purkaminen nosti toimeliaisuutta ja loi uskoa tulevaan. Syksyn mittaan koronatartuntojen määrä on kuitenkin kasvanut, mikä heikentää näkymiä monilla aloilla. Teollisuudessa uusien tilausten määrä on pudonnut, mikä osaltaan lisää epävarmuutta.

Työvoiman saatavuusongelmia on edelleen useissa ammateissa ja työvoiman saatavuuden parantaminen pysyy keskeisenä haasteena, vaikka työvoiman kysyntä on koronakriisin myötä laskenut.

Työttömyys kääntyi maaliskuusta alkaen jyrkkään nousuun erityisesti lomautusten rajun kasvun myötä. Lomautettujen määrät ovat kesän ja syksyn myötä pudonneet, mutta lomautettuja oli elokuun lopussa vielä yli 50 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Syksyn mittaan työttömyyden aleneminen on hidastunut ja monilla alueilla pelätään työttömyyden lähtevän taas nousuun kriisin pitkittymisen takia.

Työ- ja elinkeinoministeriön yhteyshenkilö: Hanna-Maria Urjankangas (Alueet ja kasvupalvelut/ 029 506 3739)

Hinta

45,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy