Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Rakentaminen 2020–2021, syksy 2020
Julkaistu

10.09.2020

ISBN

978-952-367-303-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-303-8

Asiasanat ja teemat

rakentaminen

Sivumäärä

44

Info

Koronaepidemia on vaikuttanut rakentamiseen odotettua vähemmän. Asuntosijoittajien aktiivisuus on nostanut alkuvuosipuoliskolla asuntoaloitukset viime vuotta korkeammalle. Suomessa käyttöön otetut koronarajoitukset ovat heikentäneet enemmän korjausrakentamista kuin uudistuotantoa. Rakentamisen tuotanto kasvoi koko alkuvuosipuoliskon ajan ja ennakollisten tietojen mukaan edelleen heinäkuussa. Erityisesti maa- ja vesirakentaminen on kasvanut voimakkaasti vuodentakaisesta.

Rakennusalan odotukset tulevasta syksystä ja talvesta 2020 ovat heikot. Uudistalorakentamisen näkymät ovat huonot kysynnän vähenemisen vuoksi, mikä on näkynyt myös voimakkaana rakennuslupamäärien vähenemisenä. Voimakas elvytys sekä matalat korot helpottavat osaltaan heikkoa näkymää. On myös todennäköistä, että covid-19-tautiin löytyy rokote- tai ainakin oireita hillitsevä hoitomuoto seuraavaan 12 kuukauden aikana. Tämän takia on mahdollista, että rakentamisen väheneminen jää jopa ennusteita pienemmäksi ja kriisivaiheen yli päästään kuivin jaloin.

Rakentamisen tuotannon määrän arvioidaan jäävän kuluvana vuonna lähelle viime vuoden tasoa, sillä heikoista näkymistä huolimatta tuotannon määrä kasvoi vielä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Uusien hankkeiden aloitusmäärä pysyi myös melko korkealla. Vaikka loppuvuonna aloitettaisiin huomattavan paljon alkuvuotta vähemmän hankkeita, tuotannon kokonaismäärä laskee korkean työmäärän takia hitaasti. Vuoden 2020 rakentamisen tuotannon kasvun ennustehaarukka on yhden prosentin vähenemisestä yhden prosentin kasvuun.

Rakentamisen suhdanneryhmä arvioi rakentamisen vähenevän edelleen vuonna 2021 epävarman suhdanteen sekä normaalia korkeampien tuotantomäärien palautuessa lähemmäs pitkäaikavälin tasojaan niin asuntorakentamisessa kuin julkisessa rakentamisessa. Ryhmä arvioi tuotannon vähenevän kolmesta viiteen prosenttiin vuonna 2021.

Asuntojen aloitusmäärien arvioidaan vähenevän maltillisesti tänä ja ensi vuonna. Raksu ennustaa asuntoaloitusten määräksi 33 000 - 34 000 kappaletta vuonna 2020. Vuonna 2021 asuntoaloitusten arvioidaan laskevan edelleen tasolle 30 000 asuntoa. Korjausrakentaminen supistui alkuvuoden aikana. Korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan ½ % vuonna 2020 ja 1½ % vuonna 2021.Maa- ja vesirakentamisen ennakoidaan lisääntyvän 5-6 % tänä vuonna julkisten investointien kasvaessa voimakkaasti. Ensi vuonna tuotannon arvioidaan supistuvan kaksi prosenttia.

Rakennusalan työllisten lukumäärän arvioidaan laskevan kuluvan vuoden aikana tuotannon vähentyessä.

Hinta

22,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy