Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Taajamien kehittäminen väestöltään vähenevissä kunnissa : Elinvoimainen taajama -hanke
Julkaistu

26.08.2020

ISBN

978-952-361-248-8

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-361-248-8

Asiasanat ja teemat

kunnat, taajamat, väestönmuutokset, palvelurakenne, rakennukset, yhdyskuntasuunnittelu

Sivumäärä

108

Info

Väestön ja ikärakenteen muutokset vaikuttavat kuntien resursseihin tuottaa palveluja asukkailleen. Suuri osa maamme kunnista on väestöltään väheneviä kuntia. Uusimman väestöennusteen mukaan tämä kehitys tulee jatkumaan ja kasvu keskittyy tulevaisuudessa vain muutamaan kasvukeskukseen.

Tässä raportissa kuvataan keinoja väestöltään vähenevien kuntien taajamien elinvoimaisuuden edistämiseen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun keinoin, sillloin kun taloudelliset ja muut resurssit ovat niukkoja. Ratkaisut pohjaavat muutaman kunnan kehittämisprosessiin ja esimerkkeihin. Myös kansainvälisiä esimerkkejä kuvataan. Ratkaisut liittyvät esimerkiksi palvelujen uudelleenjärjestämiseen, rakennusten käytön monipuolistamiseen, kävely-ystävällisen keskustan vahvistamiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen. Kehittämisessä nousee esille osallistavan suunnittelun merkitys. Tällöin taajamien kehittäminen toteutetaan vuorovaikutteisen kehittämisprosessin kautta, johon osallistuvat kunnan asukkaat, virkamiehet, päättäjät ja ulkopuoliset asiantuntijat.

Taajamien elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää sopeuttaa taajamarakenne rakennuskannan käytöltään ja palveluiltaan vastaamaan muuttuneita tarpeita. Väestön väheneminen avaa kehittämiseen uusia mahdollisuuksia, joiden hyödyntämiseen tarvitaan taajamiin sopivia realistisia kehityspolkuja.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy