Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
ICT-päätelaitteisiin liittyvät materiaali-, energia- ja ilmastokysymykset
Julkaistu

11.08.2020

ISBN

978-952-243-613-9

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-613-9

Asiasanat ja teemat

ilmastovaikutukset, ympäristövaikutukset, tieto- ja viestintätekniikka-ala, elektroniikkalaitteet

Sivumäärä

98

Info

Liikenne- ja viestintäministeriö tilasi tämän selvityksen tieto- ja viestintäteknologia-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian valmistelun tueksi Suomen ympäristökeskus SYKEltä. ICT-ala pystyy vaikuttamaan positiivisesti muiden alojen ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin, mutta aiheuttaa samanaikaisesti laitteiden valmistuksen ja käytön osalta myös negatiivisia ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, kuten päätelaitteiden valmistukseen käytettyjen materiaalien louhinta ja jalostus, käytönaikainen energiankulutus ja kierrätykseen liittyvät haasteet. Myös päätelaitteiden ulkopuolinen infrastruktuuri aiheuttaa huomattavia ympäristövaikutuksia. Raportissa tarkastellaan päätelaitteiden keskeisiä materiaali-, energia ja ilmastokysymyksiä sekä arvioidaan niihin liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.

Laitteet tuotetaan lähes poikkeuksetta Suomen ulkopuolella, joten suurimmat mahdollisuudet Suomessa liittyvät laitteen ympäristötehokkaan käytön ja kierrätyksen parantamiseen sekä vastuullisempien raaka-aineiden tuotantoon. Kuluttajien tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen päätelaitteiden energiatehokkaista käyttötavoista, ohjelmistopäivityksistä ja

korjattavuudesta on tärkeää. Lisäksi laitteiden elinkaaritiedon systemaattisempi kerryttäminen on keskeinen toimenpide. EU:n ekosuunnittelu-, energiatehokkuus- ja kiertotaloussääntelyyn ja -toimiin vaikuttaminen nousee myös esille.

Hinta

36,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy