Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
ICT:n rooli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä energia-alalla
Julkaistu

11.08.2020

ISBN

978-952-243-609-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-609-2

Asiasanat ja teemat

tieto- ja viestintätekniikka-ala, ilmastovaikutukset, energia-ala, kasvihuonekaasut

Sivumäärä

73

Info

Liikenne- ja viestintäministeriö tilasi tämän selvityksen tieto- ja viestintäteknologia-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian valmistelun tueksi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:lta. Raportissa on esitetty arvioita ICT:n merkityksestä kasvihuonekaasu (KHK) -päästöjen vähentämisessä energia-alalla perustuen kirjallisuuteen, valikoituihin yritys- ja tapaustarkasteluesimerkkeihin sekä ekosysteemi- ja pilot-hankkeissa saatuihin tuloksiin. Tarkastelut on pääosin laadittu Suomen näkökulmasta ja esimerkkilaskelmat perustuvat Suomen energiajärjestelmän ja KHK-päästöjen nykytilanteeseen.

ICT on energia-alalla ratkaisevassa roolissa siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa mahdollistaen mm. laajamittaisen uusiutuvan energian käytön ja lisäämällä energiajärjestelmän energiatehokkuutta. Energia-alan digitalisaatio toimii merkittävänä KHK-päästövähennysten mahdollistajana ja välilliset päästövähennysvaikutukset voivat kohota todella suuriksi. Lisäksi ICT:n avulla voidaan edistää päästövähenemiä lisäämällä kuluttajien tietoisuutta erilaisten sovelluksien avulla. ICT on myös energian kuluttaja, joka tuottaa epäsuoria KHK-päästöjä. ICT:n epäsuorien päästövaikutusten arviointi on haastavaa ja vaatisi eri arviointimenetelmien kehittämistä ja testausta tapaustarkasteluin.

Hinta

32,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy