Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Strategiska riktlinjer för utvecklingen av ai-lösningar
Julkaistu

01.08.2020

ISBN

978-951-663-098-7

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-098-7

Asiasanat ja teemat

artificiell intelligens, försvarsförvaltningen, kunskaper, data, etik, strategier, smidighet

Sivumäärä

12

Info

Det finns flera olika definitioner på termen artificiell intelligens (AI). En tydlig definition är att maskiner tack vare artificiell intelligens kan sköta uppgifter som tidigare har krävt mänsklig intelligens.

För närvarande används ändå artificiell intelligens inom ett mycket snävt område och för strikt avgränsade, på förhand definierade uppgifter. I många fall skulle termen stödintelligens vara bättre än artificiell intelligens.

AI-tekniken möjliggör ett av vår tids viktigaste digitala kapacitetssprång. Ryssland, Kina, USA, EU-länderna och många stora företag satsar kraftigt på att utveckla artificiell intelligens. De skapar kompetenssystem som utnyttjar artificiell intelligens och samlar in data som fungerar som bränsle för dessa system. Även Finland och försvarsförvaltningen deltar i denna internationella utveckling.

För att Finland ska kunna upprätthålla en trovärdig försvarsförmåga måste vi utveckla vår kompetens på områdena artificiell intelligens och digitalisering. Av tradition har försvarsförvaltningen utvecklat sin kapacitet genom att köpa färdiga lösningar. Artificiell intelligens och digitalisering kräver dock att man både utvecklar de egna kunskaperna och hittar nya samarbetspartner. Det krävs övergripande teknisk infrastruktur för att lagra och dela data på ett säkert sätt samt för att utveckla AI-tillämpningar och implementera dem i produktionen. För att skapa sådan infrastruktur krävs moderna och smidiga rutiner och verktyg för utveckling av programvara.

Trots den tekniska karaktären ligger fokus vid utvecklingen av kapaciteten framför allt på förvaltning och kunnande.

Försvarsförvaltningen har utarbetat strategiska riktlinjer för utvecklingen av artificiell intelligens som stöd för kapacitetsuppbyggnaden. Riktlinjerna omfattar de förvaltningsmässiga förutsättningarna för verksamheten, kunskapskraven och den tekniska genomförandekapaciteten.

Hinta

19,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy