Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Strategiset linjaukset tekoälyratkaisujen kehittämiseen
Julkaistu

01.08.2020

ISBN

978-951-663-096-3

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-095-3

Asiasanat ja teemat

tekoäly, puolustushallinto, ketteryys, osaaminen, data, etiikka, strategiat

Sivumäärä

12

Info

Termille tekoäly on olemassa useita erilaisia määritelmiä. Erään selkeän määritelmän mukaan ”tekoälyn ansiosta koneet suoriutuvat tehtävistä, joihin on aikaisemmin tarvittu ihmisälyä”.

Tällä hetkellä tekoälytoteutukset ovat kuitenkin vielä hyvin kapea-alaisia ja suoriutuvat vain hyvin tiukasti rajatuista, ennalta määritellyistä tehtävistä. Usein olisikin parempi käyttää termiä tukiäly sanan tekoäly sijasta. Tekoälyteknologiat mahdollistavat yhden aikamme keskeisimmistä digitaalisista suorituskykyloikista. Venäjä, Kiina, USA, EU-maat sekä useat suuryritykset, panostavat voimakkaasti tekoälyn kehitykseen. Ne rakentavat tekoälyä hyödyntäviä kyvykkyyksiä ja keräävät dataa, joka toimii näiden järjestelmien polttoaineena. Suomi ja puolustushallinto eivät ole erillään tästä kansainvälisestä kehityksestä.

Jotta Suomi voi säilyttää uskottavan puolustuskykynsä, tekoäly- ja digitalisaatiokyvykkyyksiämme on kehitettävä. Perinteisesti puolustushallinto on kehittänyt suorituskykyään ostamalla valmiita ratkaisuja. Tekoäly ja digitalisaatio edellyttävät kuitenkin niin oman osaamisen kehittämistä kuin uusien kumppanien etsimistä. Tarvitaan kokonaisuutta palveleva tekninen infrastruktuuri, jonka varaan rakentuvat datan tallennus ja turvallinen jakelu sekä tekoälysovellusten kehitys ja implementointi tuotantoon. Tällaisen infrastruktuurin luominen edellyttää moderneja ja ketteriä ohjelmistonkehitysrutiineja ja -työkaluja.

Teknologisesta taustasta huolimatta suorituskyvyn kehittämisen tärkeimmät teemat liittyvät hallintoon ja osaamiseen.

Puolustushallinto on laatinut tekoälyn kehittämiselle strategiset linjaukset, jotka tukevat suorituskyvyn rakentamista. Linjaukset koostuvat toiminnan hallinnollisista edellytyksistä, osaamiseen kohdistuvista vaatimuksista sekä teknisestä toteutuskyvystä.

Hinta

19,80 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy