Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Poliisibarometri 2020: Kansalaisten arviot poliisin toiminnasta ja Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta
Julkaistu

15.07.2020

ISBN

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-641-6

Asiasanat ja teemat

poliisi (organisaatiot), kansalaiset, luottamus, legitimiteetti, sisäinen turvallisuus, rikollisuus, rikoksen kohteeksi joutuminen, rikoksesta ilmoittaminen

Sivumäärä

168

Info

Poliisibarometri on käyntihaastatteluihin perustuva pitkän aikavälin seuranta- ja arviointitutkimus (1999–2020). Uusimman tutkimuksen aineisto kerättiin juuri ennen COVID-19 -pandemiaa 4.2.–3.3.2020. Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten 1 082 henkilöä.

Luottamus poliisin toimintaan on jonkin verran vähentynyt edelliseen tutkimukseen 2018 verrattuna. Myös poliisin vaikuttavuus on haastateltujen arvioiden perusteella heikentynyt; arvioinnin kohteena oli esimerkiksi se, kuinka hyvin poliisi on heidän käsityksensä mukaan onnistunut väkivaltarikosten ennalta estämisessä, ja se, kuinka hyvin poliisi on onnistunut asuntomurtojen selvittämisessä. Haastatellut silti kokivat, että poliisi on oikeudenmukainen ja kohtelee heitä hyvin. Kokemus poliisin oikeudenmukaisuudesta oli nyt jopa hieman paremmalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten.

Rikollisuus näyttää kääntyneen kasvuun 2010-luvun loppupuolella. Poliisibarometrin aineisto on rikollisuuden tutkimusta varten erittäin pieni, ja tältä osin on hyvä seurata myös muita tietolähteitä, mutta tulokset ovat sikäli huolestuttavia, että käänne havaitaan monissa eri rikoslajeissa ja myös jo aiemmissa aineistoissa, ei vain nyt kerätyssä uusimmassa aineistossa.

Huolestuttavaa on myös se, että rikosprosessiin osallistuneiden asianomistajien ja todistajien uhkailu ja painostaminen on lisääntynyt. Tämä on yksi tutkimuksen avainhavainnoista.

Hinta

45,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy