Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian ensimmäinen seurantaraportti
Julkaistu

08.06.2020

ISBN

978-952-361-224-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-361-224-2

Asiasanat ja teemat

strategiat, arviointi, maaperä, puhdistus, riskienhallinta, pilaantuneet alueet

Sivumäärä

82

Info

Ympäristöministeriön johdolla valmistui vuonna 2015 Valtakunnallinen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategia. Sen päämääränä on saada Suomessa pilaantuneista maa-aluista aiheutuvat riskit terveydelle ja ympäristölle kestävällä tavalla hallintaan vuoteen 2040 mennessä. Tässä raportissa arvioidaan ensimmäistä kertaa strategian toteutumista sekä esitetään jatkotoimenpiteitä päämäärän ja kuuden tavoitteen saavuttamiseksi.

PIMA-strategian valmistumisesta on kulunut vasta muutamia vuosia, mutta viitteitä toiminnan muutoksista on jo havaittavissa. Esimerkiksi in situ -puhdistusmenetelmien käyttö on yleistynyt ja menetelmävalikoima monipuolistunut. Puhdistustöiden yhteydessä kaivettujen maa-ainesten hyödyntäminen kaivuualueilla on lisääntynyt. Kunnat ja yritykset yhteistyössä ovat etsineet ratkaisuja, joilla tuetaan ylijäämämaiden käsittelyä ja hyödyntämistä. Valtakunnallinen Maaperä kuntoon -ohjelma on aloitettu ja sitä tukeva rahoitusjärjestelmä uudistettu. Lisäksi vuorovaikutteinen viestintä on yleistynyt laajoissa aluekehitys- ja puhdistushankkeissa.

Selvitys osoitti jatkotoimenpiteille tarpeita. Alan toimijoiden käytäntöjä ja osaamista tulee kehittää sekä lisätä yleistä ymmärrystä pilaantuneiden alueiden riskeistä ja niiden hallinnasta. Myös lainsäädännön ja ohjeistusten kehittämiseen, tiedon jakamiseen sekä toimijoiden yhteistyön tiivistämiseen tulee panostaa.

Hinta

35,20 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy