Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Susien alueellinen lumijälkilaskenta : järjestäjinä maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen Metsästäjäliitto
Julkaistu

02.06.2020

ISBN

978-952-366-190-5

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-190-5

Asiasanat ja teemat

susi, havainnot, jäljet, riista (eläimet), suurpedot

Sivumäärä

30

Info

Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen Metsästäjäliitto

järjestivät yhteistyössä susien alueellisen lumijälkilaskennan helmikuussa 2020. Laskentaan osallistui yhteensä 765 vapaaehtoista. Laskenta alueena oli Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan eteläosissa hirvitalousalue ”Rannikko-Pohjanmaa–Pohjanmaa 3” sekä Satakunnan pohjoisosia.

Lumijälkilaskennan tavoitteena oli saada lisää tietoa laskenta-alueen susista, susien liikkumisesta ja reviireistä laskentahetkellä. Yhteisen laskennan toisena keskeisenä tarkoituksena oli lisätä vuoropuhelua ja luottamusta erityisesti metsästäjien ja riistahallinnon sekä tutkimuksen välillä.

Laskennan suunnittelu aloitettiin joulukuussa 2019 ja tammikuussa järjestettiin laskentoihin liittyvät koulutukset laskijoille, jälkitarkastajille ja laskentapäälliköille. Osana helmikuussa järjestettyä laskentaa kerättiin myös susien ulostenäytteitä DNA-analyysejä varten. Jälkiä laskemassa tämän tyyppisissä kertaluonteisissa laskennoissa on tyypillisesti useita satoja vapaaehtoisia henkilöitä, ja ne voidaan toteuttaa vain tietyntyyppisissä sää- ja laskentaolosuhteissa.

Raportin ensimmäisessä luvussa kuvataan helmikuussa 2020 järjestetyn laskennan taustoja. Toisessa luvussa tarkastellaan laskentaprojektin valmisteluja, käytännön toteutusta ja palautetilaisuutta. Kolmannessa luvussa esitellään laskentapäivän susihavainnot. Viimeisissä luvuissa esitellään laskennasta saatua palautetta ja tarkastellaan lyhyesti laskentojen järjestämisen vaatimuksia sekä ajatuksia laskentojen järjestämisestä.

Hinta

18,00 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy