Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Selvitys väestön kasvosuojusten käytöstä COVID-19-epidemian leviämisen ehkäisyssä
Julkaistu

29.05.2020

ISBN

978-952-00-5421-2

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5421-2

Asiasanat ja teemat

koronavirukset, COVID-19-epidemia, kasvosuojus

Sivumäärä

109

Info

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut selvityksen väestön kasvosuojusten käytöstä COVID-19-viruksen leviämisen estämisessä. Selvityksessä kasvosuojuksilla tarkoitetaan kaikkia kasvoja peittäviä suojuksia. Järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen sosiaali- ja terveysministeriölle on toimeksiantosopimuksella laatinut yleishyödyllinen yhtiö Summaryx Oy. Muilta osilta selvitys valmisteltiin virkatyönä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen mukaan väestön kasvosuojusten vaikuttavuudesta COVID-19-viruksen leviämisen ehkäisystä yhteiskunnassa on hyvin vähän tutkimustietoa. Tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon. Mahdollista vaikutusta on tutkimuksissa vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista.

Pandemiatilanteen aikana useat maat ovat tehneet päätöksiä joko suosittaa tai velvoittaa kasvosuojusten käyttöön. Tehdyt päätökset vaihtelevat sisällöltään. Lisäksi on maita, jotka ovat toistaiseksi päättäneet olla tekemättä käyttöön liittyviä päätöksiä. Muiden maiden COVID-19-tautitilanne, väestötiheys ja väestön suhtautuminen kasvosuojuksiin voivat olla hyvin erilaisia kuin Suomessa.

Ensisijaiset keinot COVID-19-viruksen leviämisen ehkäisyssä ovat lähikontaktien vähentäminen, käsien pesu ohjeiden mukaisesti sekä hyvä yskimis- ja aivastushygienia.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy